Tetszik? Akkor viszonozd!

Sokat dolgozunk, hogy ezen az oldalon NEKED valami értékeset nyújtsunk. Nem kérünk mást, minthogy néha megnézd egy-egy hirdetőnk weboldalát – aki cserébe kifizeti a munkánkat. Engedd, hogy más fizessen a kíváncsiságodért. Engedélyezd a hirdetéseket ezen az oldalon és ismerkedj meg a szponzoraiddal.

Ezért nem akar manapság már egyre több nő szülni

Ezért nem akar manapság már egyre több nő szülni
2021
jan.
20

A megállapodásra és családalapításra vágyó férfiak egyre többet panaszkodnak arra, hogy a nők már nem akarnak szülni.

Ahelyett, hogy karrieristának, feministának, lustának vagy önzőnek titulálnánk őket, egy kicsit megpróbálhatnánk megérteni és segíteni.

Számos tanulmány igazolja, hogy egy nő minél intelligensebb, annál kisebb az esélye, hogy gyereket fog vállalni. Miért?
Mert egy értelmes, felelősségteljes nő átgondolja a gyerekvállalást úgy egészében. Nem csak kipotyogtatja sorra, hogy majd lesz valahogy, hanem szeretné a legjobb tudása szerint felnevelni. Nem a nagyiéknak szül, nem az államnak, nem az óvodának, hanem magának, a párjának, hogy saját családot alapítson. Így mérlegeli, hogy megvannak-e hozzá a körülmények, az anyagi lehetőségek, a megfelelő pár, a kellő fizikum, és számos apróság, amiből, ha már egy hiányzik, akkor nem biztos, hogy bevállalja. Mert bárhogy is szépítjük elsősorban a nőnek kell vállalnia a felelősséget, neki kell kihordani, neki kell megszülni, neki kell virrasztani, neki kell felnevelni. Ha valaki erre még nem kész, akkor nem jobb, ha vár vele vagy elveti az ötletet, mintha egy férfi vagy a társadalmi elvárások nyomására mégis megteszi? Olyan is akad, aki egyszerűen tényleg csak nem akar, de szívük joga nem akarni.

Sokan vágynak rá, csak félnek

Ó, a női princípium kiteljesedése! A lányok álma! Az élet értelme! Mindez olyan jól hangzik, de tényleg! De az apró betűs részben ott van az eszeveszett fájdalom, a gátmetszés, a kialvatlanság, a létbizonytalanság, és az elhagyatottságtól való félelem is. Rengeteg kísértet fészkeli be magát egy nő elméjébe az álmai mellé, amik nem feltétlen indokolatlanok.

A test változása ijesztő

Ha még a reggeli sugárban hányást sikerül is feldolgoznia, a test egyre kerekebbé válását nem biztos. Terhességi csíkok, bedagadt lábak, és a félelem, hogy a szeretett férfinak már nem fog így kelleni. A címlapon a celeb kismamák pár hét után tökéletes alakkal feszítenek, a valóság azonban kevésbé üdítő. A szülés után a legtöbb nő nyúzott, kimerült és korántsem tökéletes.

Kórházi rémtörténetek

A saját orvossal szülés költséges mutatvány, nem mindenki engedheti meg magának. A random kórházban random személyzettel szülés pedig kockázatos. Van, aki szerencsés, akihez kedvesek, és viszonylag kellemes élménnyel távozik az otthonába, de vannak, akik életük legrosszabbjaként tartják számon. Embertelen bánásmód, rossz higiéniai körülmények és egészségügyi következmények. Egy férfi számára talán misztikum, de valóban jelentősége van annak, hogy ki és hogyan nyúl oda, pláne egy ilyen fájdalmas és kiszolgáltatott helyzetben. A hanyag bánásmód életre szóló sebeket ejt az anyán és a babán is, esetenként közvetve az apán is, ha például tönkreteszi a későbbi nemi életet.

Az anyagi körülmények

Aki jó állásból megy szülési szabadságra és/vagy a párja is jól keres, az könnyebben vállal gyermeket, mint az, aki épp elveszítette a munkáját vagy mondjuk magára marad. A GYES és a családi pótlék összege 2008 óta nem emelkedett, viszont az árak igen. A GYES napjainkban is 28 500 forint, míg a családi pótlék összege egy gyermekes család esetén 12 200, míg a gyermekét egyedül nevelő anya vagy apa 13 700 forintot kap. Ilyenkor hördül fel a tömeg, hogy dolgozni kell, nem az államra támaszkodni. Na, igen ám, de itt jön a következő problémacsoport: a gyerekes anyák elhelyezkedése. A baba vagy kisgyermek mellett munkát találni nem könnyű! A munkaidő beosztások nem feltétlen támogatják az anyaságot, már, ahol egyáltalán szóba állnak egy gyerekes nővel. Sok helyen az első kérdés az, hogy van-e gyerek vagy akar-e még? Ahelyett, hogy azt kérdeznék, hol dolgozott eddig vagy mihez ért? Így eléggé hátrányból indulnak az anyukák, mert sok munkáltató csak az állandóan táppénzen levő, csöpögő orrokat törölgető embert látja bennük. Persze szerencsére nem mindenki, de sokkal többen, mint hinnénk!

A szülői képességekbe vetett hit bizonytalansága

Mindenki a legjobban szeretné csinálni és boldog gyerek(ek)et felnevelni, így önvizsgálatot tart, hogy önmaga (és a párja) képes-e erre? Ez a bizonytalanság egyébként nem csak a még gyermekteleneket sújtja, akinek már van is kételkedik abban, hogy jól csinálja-e.

Egészségügyi problémák

Sokan vannak, akik nem azért nem szülnek, mert nem akarnak, hanem mert nem tudnak. Rengeteg nő küzd a mindennapokban termékenységi és más egyéb egészségügyi problémával, ami megnehezíti vagy egyenesen ellehetetleníti a teherbeesést és a baba kihordását.

Ezeket összevetve érthető, hogy fogy a szülési kedv. Ez nem önzés, hanem félelem, amin sok esetben egy megbízható, hűséges férfi, akire valóban számíthat a nő, tud segíteni. A lelke mélyén minden nő a biztonságot keresi. Ennek része az érzelmi, a fizikai, és az anyagi biztonság is. Személyiségfüggő, hogy milyen arányban, esetenként eltorzult mértékben van jelen, de ott van. Itt jönnek a képbe a férfiak, és az, hogy mennyire képesek ezt megteremteni. Ha egy nő úgy érzi, hogy számíthat a párjára, lesz hol lakniuk, lesz mit enniük, soha nem fogják bántani, és úgy érzi, szeretve lesz akkor is, ha épp megvan ereszkedve a pocakja és a nyakába hányt egy kisbaba, akkor nagyobb eséllyel kap kedvet a családalapításhoz.

 


Véleményed?

Játékos randik - társkeresés rendhagyó módon!

Társkereső vagy? Mit szólnál egy remek hangulatú estéhez, társasjátékokkal, egy csapat társkereső társaságában? Budapest legkülönlegesebb ismerkedős estéje vár, tarts velünk a személyes ismerkedős programokon - itt mindenki 3 dimenziós! Részletek...

tic tac toe 1777815 960 720

Túrarandik egész évben!

Kellemes program, ahol mindenki társkereső: ez a Randimásképp. Programjainkon lazán, kötetlenül, játékosan ismerkedhetsz, nem kell szemtől-szembe randiznod senkivel, és a futószalagos sablonokat is otthon hagyhatod. Mintha egy baráti csapatban lennél, kipróbálod? Budapest környékén kirándulunk!

walking 1149747 1280