Engedd, hogy más fizessen helyetted!

Sokat dolgozunk, hogy ezen az oldalon NEKED valami értékeset nyújtsunk. Nem kérünk mást, minthogy néha megnézd egy-egy hirdetőnk weboldalát – aki cserébe kifizeti a munkánkat. Engedd, hogy más fizessen a kíváncsiságodért. Engedélyezd a hirdetéseket ezen az oldalon és ismerkedj meg a szponzoraiddal.

5 fantasztikus hely, amit látnod kell a Víz Világnapján

5 fantasztikus hely, amit látnod kell a Víz Világnapján
2016
márc.
21

Ne csak a fürdőhelyek jussanak eszünkbe, ha a hazai „vizes” helyekre gondolunk!


Az éltető víz ezer formában van jelen a mindennapjainkban, sokszor mégis észrevétlen marad szerteágazó szerepe. Nemcsak isszuk, használjuk a főzéshez, mosunk, mosogatunk, fürdünk benne, de energiát termel, élőhelyet biztosít a vízi élőlényeknek, sportolásra, kikapcsolódásra csábít és szállítási útvonal is egyben (még hosszan lehetne folytatni a sort).

Most 5 olyan különleges helyet mutatunk Magyarországon, amelyek valahogyan a vízhez kapcsolódnak – ismerjük meg őket!

1. Balf, ivókút - ivóvíz

2008-ben avatták fel ezt a kerámia-eozin ivókutat, amelyet Takács Győző képzőművész-keramikus készített a Zsolnay Porcelánmanufaktúrában. A kút körüli parkban a kirándulók megpihenhetnek és megízlelhetik a kellemesen hűs, savanykás balfi gyógyvizet, melynek története messzire nyúlik vissza az időben, hiszen az itt feltörő gyógyforrásokat már a rómaiak is ismerték. Számos lelet bizonyítja, hogy Marcus Aurelius császársága korában már fejlett fürdőélet volt a településen. A gyógyvizeket nem csak fürdésre használták, hanem fogyasztották is. A középkorban már csodatevő híre volt a balfi víznek. A Balfon található kénes forrásokat 1975-ben gyógyvízzé nyilvánították. Több évszázados tapasztalat és tudományos vizsgálatok alapján bebizonyították, hogy a gyógyvízből elsősorban a szulfidkén fejti ki hatását a bőrön, a légutakon és a bél nyálkahártyáján keresztül. A kén a szervezetben a kötőszövet, a porc és a csont felépítésében játszik szerepet. A reumás szervezet kéntartalmát fokozza, az oxidációs folyamatokat elősegíti és a szervezetre élénkítően hat. A balfi vizet az orvosok mozgásszervi és ortopédiai betegségek, valamint neurológiai megbetegedések kezelésére javasolják. Ivókúra formájában a palackozott ásványvíz rendszeres fogyasztása elősegíti a gyomor, a bél, a vese normális működését, a sejtek regenerációját és erősíti a csontozatot.

A jövőbeli forrás

2. Tóka, Őrség – itatás, mosás

Az Őrség jellegzetes kis vízgyűjtő gödrei a tókák. A dimbes-dombos tájon sokfelé látható ez a kicsiny tó, tócsa, tavacska. A benne összegyűjtött vizet a háziállatok itatására, a kerti növények öntözésére, valamint mosásra és tisztálkodásra is használták. Az Őrségben járva keressük fel a szalafői Pityerszert, ahol nemcsak tókát láthatunk, de az egyedülálló népi építészet több kincsét is megcsodálhatjuk.

Információ: http://www.orseginemzetipark.hu/hu/info/vendegeinknek/bemutatohelyeink/orsegi-nepi-muemlekegyuttes.html

20090501-83-orseg

3. Akváriumház, Agárd – vízi élővilág élőhelye

Az agárdi hajóállomásnál tavaly megnyílt bemutatóhelyen feltárul előttünk a Velencei tó víz alatti élővilága. Ne csak halakra gondoljunk, hiszen mellettük más vízi élőlények – szitakötőlárvák, vízi skorpiók, vízi botpoloskák – megfigyelésére is lehetőség nyílik. Mintegy 8 akváriumban, játékos feladatok segítségével követhetjük nyomon a rejtőzködő és kevésbé rejtőzködő vízi élőlények életét. A tavasztól nyitva tartó bemutatóhelyen vízitúrákat és sétahajózást is szerveznek, így terepen is megismerhető a Velencei tó élővilága.

Információ: http://akvariumhaz.hu/

akváriumház

4. Ráckeve, hajómalom - energiatermelés

A víz energiáját hasznosító malom egészen különleges módon a folyón úszik, így a sík terepen kanyargó folyó sodrásának energiája is elegendő a működtetéséhez. Hatodik éve várja a látogatókat a ráckevei hajómalom, amit kifejezetten hagyományőrző és bemutató céllal építettek, hogy az utókor is megismerhesse ezt a különleges malom-típust. Valamikor több hajómalom működött a környéken, amelyek azonban sajnos az idők során tönkrementek, ma már csak néhányuk van meg, az is csak részben, műemlékvédelem alatt, skanzenben bemutatva. Áprilistól októberig látogathatjuk ezt a páratlan ipartörténeti emlékhelyet.

Információ: http://hajomalom.rackeve.hu/

Hajómalom / Shipmill

5. Halászati bemutatóhely- Boki-Duna – halászat, élelem

Mintha visszarepülnénk a múltba: megismerkedhetünk a vejszével, a táplival, a tapogatóval, a kecével, azaz az évszázadokkal ezelőtt használt halászeszközökkel. Az eszközöket és a használatukat élményt adó program keretében lehet megismerni a Duna-Dráva Nemzeti Park Béda-Karapancsa Tájegységében található Boki-Duna holtág mellett. A vízfelület a Duna egykori medrének maradványa, valamikor itt folyt a folyó. Szakember avatja be a vendégeket abba a rendkívül érdekes, ma már titokzatosnak tűnő világba, ami az itt élők mindennapjait jellemezte sok évszázadon át, hiszen az ártér jelentette a megélhetést a térség lakossága számára, a halászat volt a fő foglalatosságuk. Megtudhatjuk, hogyan történt a különböző élelmiszerek és ezen belül a halak tartósítása, tárolása, fogyasztása, majd halászlevet főzhetünk és fogyaszthatunk a program keretében.

Információ: http://www.ddnp.hu/boki-duna

 


Véleményed?

Játékos randik - társkeresés rendhagyó módon!

Társkereső vagy? Mit szólnál egy remek hangulatú estéhez, társasjátékokkal, egy csapat társkereső társaságában? Budapest legkülönlegesebb ismerkedős estéje vár, tarts velünk a személyes ismerkedős programokon - itt mindenki 3 dimenziós! Részletek...

tic tac toe 1777815 960 720

Túrarandik ősszel és télen!

Kellemes program, ahol mindenki társkereső: ez a Randimásképp. Programjainkon lazán, kötetlenül, játékosan ismerkedhetsz, nem kell szemtől-szembe randiznod senkivel, és a futószalagos sablonokat is otthon hagyhatod. Mintha egy baráti csapatban lennél, kipróbálod?Budapest környékén kirándulunk!

walking 1149747 1280