Kíváncsi vagy, ki támogat Téged?

Sokat dolgozunk, hogy ezen az oldalon NEKED valami értékeset nyújtsunk. Nem kérünk mást, minthogy néha megnézd egy-egy hirdetőnk weboldalát – aki cserébe kifizeti a munkánkat. Engedd, hogy más fizessen a kíváncsiságodért. Engedélyezd a hirdetéseket ezen az oldalon és ismerkedj meg a szponzoraiddal.

Az egészséges és az egészségtelen kapcsolat közötti 6 alapvető különbség

Az egészséges és az egészségtelen kapcsolat közötti 6 alapvető különbség
2015
dec.
15

Az egészséges kapcsolat alapja az őszinteség és a bizalom, az egészségtelené a manipuláció és az alá-fölé rendelt viszony.


Látszólag lehet, hogy rendben van egy kapcsolat, kifelé csak annyi látszik, hogy a felek szeretik egymást és összetartoznak. De vajon mi folyik a színfalak mögött? Építő jellegű viták vagy megalázó veszekedések? Kölcsönös elégedettség, vagy az egyik fél zsarnokoskodása?
Ismerd fel az egészséges és egészségtelen kapcsolat közti különbségeket!

1. Valódi odaadás – érdekből adás

Az egészséges kapcsolatban a felek anélkül adnak, hogy valamit várnának cserébe. Szabad akaratukból fakad az önzetlenség. Az egészségtelen kapcsolatban viszont az adás érdekkel történik, az adó valamit vár viszonzásképpen. A jó kapcsolatban a működés alapja a bizalom, a felek teljesen megbíznak egymásban. Nyugodt lehetsz a kapcsolatodat illetően, hiszen tudod, hogy a párod soha nem hagy cserben. Ezzel szemben a rossz kapcsolatban semmi sem magától értetődő, mindennek ára van. Bármit kapsz, kamatostul kell majd visszafizetned, valamilyen formában.

2. Elfogadás - a másik fél megváltoztatása

Egy egészséges kapcsolatban teljes szívedből elfogadod a másik felet olyannak, amilyen. Kemény munka felfedezni, hogy milyen is valójában a másik, idő kell a megismeréshez. Viszont valóban meg akarod ismerni, és így pontosan tudod majd, hogy mi az, amit szeretsz rajta. Az egészségtelen kapcsolatban az egyik fél a másikat a saját vágyai és elképzelései szerint akarja alakítani, megváltoztatni. A domináns fél állandóan ellenőrzése alatt tartja a másikat, mindennek úgy kell történnie, hogy az ő szükségletei és igényei kielégítődjenek.

3. Valódi vágy - zsarolás

Az egészségtelen kapcsolatban a bűntudatkeltés és a zsarolás a két fő eszköz a cél eléréséhez. Bűnösnek érzed magad, ha nem azt teszed, amit a párod akar. Amit adsz, amit nyújtasz, azt nem szabad akaratodból, hanem egyfajta kényszer hatása alatt teszed. Egy valódi kapcsolatban viszont azért adsz, mert örömet akarsz szerezni, és szeretnéd a partnered vágyait és igényeit kielégíteni. Gondoskodni kívánsz a másikról, önszántadból.

4. Kibeszélés – az intimitás védelme

Egy normális kapcsolatban áldozatokra is hajlandó vagy a partneredért, és az ő gyengeségeit nem kiteregetni, hanem kiegészíteni szeretnéd. Nem kötöd mindenki orrára a társad hibáit, esetleges bűneit, vétkeit. Őrzöd és véded a benneteket körülvevő intim burkot, a privát dolgokat nem fecseged ki. Ezzel szemben egy abnormális kapcsolatban élők előszeretettel viccelődnek társaságban is egymás gyengeségein, titkolnivaló cselekedetein. Gúnyos tréfák tárgyává teszik ki a másikat, és intim titkokat osztanak meg akár vadidegenekkel, akár családtagokkal.

5. Bosszú - reformok

A viták és veszekedések megerősítik a kapcsolatot. Hogyan? Úgy, hogy az egyik fél a harcokat arra használja, hogy a másik embert még mélyebben és alaposabban megismerje, megértse, ha másra van szüksége, és azon agyaljon, hogy min lehetne változtatni, hogy mindketten minél jobban érezzék magukat. Ezek a nézeteltérések jó alapot szolgáltatnak az erős kompromisszumhoz. Egy rossz kapcsolatban viszont a viták mérgezőek, nem építenek, csak rombolnak, így a résztvevőket a bosszú fűti minden veszekedés után.

6. Egocentrikusság – közös álmok

Az igazi szerelem két egyént egyesít egy valódi egységben. Együtt váltják valóra az álmaikat, és segítik egymást, hogy mindketten kiteljesedjenek. Ezzel szemben az ártó kapcsolat megköveteli tőled, hogy feladd az egyéni álmaidat. Nem segít abban, hogy valósággá váljanak az elképzeléseid, ez a fajta viszony nem gazdagít, inkább elvesz belőled, tőled.

Címkék:
 
Véleményed?

Játékos randik - társkeresés rendhagyó módon!

Társkereső vagy? Mit szólnál egy remek hangulatú estéhez, társasjátékokkal, egy csapat társkereső társaságában? Budapest legkülönlegesebb ismerkedős estéje vár, tarts velünk a személyes ismerkedős programokon - itt mindenki 3 dimenziós! Részletek...

tic tac toe 1777815 960 720

Friss borda

Túrarandik ősszel és télen!

Kellemes program, ahol mindenki társkereső: ez a Randimásképp. Programjainkon lazán, kötetlenül, játékosan ismerkedhetsz, nem kell szemtől-szembe randiznod senkivel, és a futószalagos sablonokat is otthon hagyhatod. Mintha egy baráti csapatban lennél, kipróbálod?Budapest környékén kirándulunk!

walking 1149747 1280