Engedd meg, hogy bemutassuk a szponzorod!

Sokat dolgozunk, hogy ezen az oldalon NEKED valami értékeset nyújtsunk. Nem kérünk mást, minthogy néha megnézd egy-egy hirdetőnk weboldalát – aki cserébe kifizeti a munkánkat. Engedd, hogy más fizessen a kíváncsiságodért. Engedélyezd a hirdetéseket ezen az oldalon és ismerkedj meg a szponzoraiddal.

Apró, de lenyűgöző magyar templomok, melyeket feltétlenül látnod kell!

Apró, de lenyűgöző magyar templomok, melyeket feltétlenül látnod kell!
2022
júl.
13

Ámulatra felkészülni! 10 ékszerdoboz templomot mutatunk Magyarországon, megtekintésüket akár egy kellemes túrával is összeköthetjük.

1. Tákos

Festett kazettás mennyezete és faragott belső díszítőelemei lenyűgözőek. A helybéliek csak „paraszt Notre-Dame"-nak hívják, amivel arra utalnak, hogy a padlója mezítlábasan döngölt agyag, a fala pedig ún. paticsfal. Malomköveken nyugvó fagerendák képezik a fal alapját, vesszőből font sövény köré pedig két oldalról agyagos földből vetett vályogot tapasztottak. Ahogy az öregek mondják „a nép emelte magának, fából és sárból".

2. Csaroda

A Csaroda patak által kialakított kis szigeten álló templom az Árpád-kori falusi templomépítészet egyik legszebb példája. Hímzésre emlékeztető, virágos-leveles motívumokkal pingált fala és eredeti freskói felejthetetlenek, de zsindellyel fedett hegyes sisakjára és a mellette álló, ácsolt harangtornyára is sokáig emlékezni fogunk.

3. Böde

A Bödére vezető út mentén, egy kis dombon áll ez a takaros, Árpád-kori templom. Nyugati kapuját gazdag kőfaragás díszíti. Fonatos timpanondísze a honfoglalás kori szíjvégek mintázatát illeszti a félköríves ajtókeretre. A timpanon belsejét a bárány foglalja el a kereszttel. A magyar építészettörténet és műemlékvédelem szempontjából is kiemelkedő jelentőségű kis templom mennyezete kazettás.

4. Csengersima

Csengersimán, a Szamos holtágából kialakított tó partján találhatjuk, festői környezetben, a kicsiny, téglából épült, középkori eredetű, fazsindellyel fedett református templomot. Festett fakarzata és 56 táblából álló festett famennyezete adja a templombelső népies barokk hangulatát.

5. Kallósd

Az Árpád-kori kerek templomok egyik legjelentősebb képviselője. Szokatlan formájával, kupolaszerű tetőszerkezetével, középen kiemelkedő, faszerkezetes tornyával megkapó látvány. Külsejét sűrűn elhelyezett, függőleges, féloszlopos jellegű sávok, ún. lizénák tagolják. Egyszerű oltárképe a templom névadóját, Szent Annát ábrázolja. Északi oldalán íves rejteklépcső vezet fel a fából épített karzatra.

6. Őriszentpéter

Az 1230 körül épült templomot később erődítménnyé alakították, sáncokkal, árokkal, bástyákkal vették körül. Figyelemre méltó a déli bejárat bélletes kapuzata.

7. Nagybörzsöny

A település büszkesége a XIII. századi, Szent István király tiszteletére szentelt, tökéletes arányú templom. Falai barnásvörös trachitkőből épültek, vakolatlanok. Díszes párkányán 19 bajuszos tatárfej látható. A fejeknek története van, ugyanis jól látható, hogy 20 fejnek van kialakítva ív, viszont eggyel kevesebbet faragtak az ívsorba. A fejek a faluba betörő és legyőzött tatárokat szimbolizálják, elrettentésül is a tatároknak, hogy hasonló eset ne következzék be újra. A támadásban megmenekült egyetlen bajuszos barbárnak meghagyták a helyet az ívsor végén, ha esetleg visszatérne.

8. Egyházasdengeleg

A falu temetőjében, kisebb halmon áll a Szent Imrének szentelt, középkori eredetű, torony nélküli, nyeregtetős templom. Eredetileg román stílusban épült, gótikus kibővítést kapott. A hajó felett tölgyfából készült, rendkívül értékes, gótikus tetőszerkezetet találunk.

9. Rakacaszend

Értő helyreállítás eredményeként, ma legszebb falusi templomaink közt, a műemlékvédő beavatkozás jó példájaként emlegetik. A 19. századig egyike volt hazánk rendkívül ritka ikertemplomainak: a 12. században emelt kis téglatemplom déli oldalfalához a 13. században egy valamivel nagyobb, kőből falazott templomot építettek hozzá. Szentélyében és a diadalívben középkori festménytöredékek láthatók, ezeket aztán a reformáció idején lemeszeltek, feltárásuk az 1970-es években kezdődött meg.

10. Szalonna

A középkori körtemplom átalakított állapotban maradt ránk: a rotunda nyugati oldalát elbontották, és szabálytalan négyszög alakú hajóval bővítették. Értékes freskótöredékeket, festett fa karzatot, és lefelé fordított, kehely alakú talapzaton álló, kézzel faragott fa szószéket őriz.

Címkék:
 


Véleményed?

Játékos randik - társkeresés rendhagyó módon!

Társkereső vagy? Mit szólnál egy remek hangulatú estéhez, társasjátékokkal, egy csapat társkereső társaságában? Budapest legkülönlegesebb ismerkedős estéje vár, tarts velünk a személyes ismerkedős programokon - itt mindenki 3 dimenziós! Részletek...

tic tac toe 1777815 960 720

Friss borda

Túrarandik ősszel és télen!

Kellemes program, ahol mindenki társkereső: ez a Randimásképp. Programjainkon lazán, kötetlenül, játékosan ismerkedhetsz, nem kell szemtől-szembe randiznod senkivel, és a futószalagos sablonokat is otthon hagyhatod. Mintha egy baráti csapatban lennél, kipróbálod?Budapest környékén kirándulunk!

walking 1149747 1280