A szag mögött – amikor a fokhagyma bosszút áll
A titok nem varázslat, hanem kémia. A fokhagyma négy különböző kénvegyületet tartalmaz, amelyek a testedben keringenek, majd a tüdődön és a bőrödön keresztül távoznak. Ezért nem elég csak fogat mosni – a fokhagyma illata belülről jön. (És nem, a rágógumi sem fogja megmenteni a randit.)
A gyümölcs, ami életet – és levegőt ment
A megoldás meglepően egyszerű: az alma! Azok a gyümölcsök, amelyek levegőn megbarnulnak, egy oxidáló enzimet tartalmaznak, amely kémiai reakcióba lép a fokhagyma kénes molekuláival, és semlegesíti azokat. Magyarul: az alma nemcsak az orvost tartja távol, hanem a fokhagymaszagot is.
A teázás új értelme
Ha a gyümölcs nem segít, jöhet a zöld tea. Tele van polifenolokkal, olyan növényi vegyületekkel, amelyek a fokhagymaszag minden formáját képesek „hatástalanítani”. Nem csoda, hogy Ázsiában nemcsak meditáció mellé isszák – hanem valószínűleg egy-egy tál ramen után is.
A citrom – kicsi, savas, és nagy hős
És végül: ha tényleg gyors bevetésre van szükséged, facsard ki a citromot! A savas italok (pH 3,6 alatt) képesek elpusztítani a alliináz nevű enzimet, amely a fokhagyma igazi szagaktivátora. Más szóval: egy korty citromlé, és máris kevésbé leszel kénes közellenség.
Tudomány és életmentés a konyhában
Nem kell tehát többé bűntudattal enni a fokhagymás pirítóst – elég, ha tudod, mi jön utána. A tudomány szerint az oxidáció, a polifenolok és a savak együttesen képesek legyőzni még a legkitartóbb fokhagymás illatot is.
Persze, ha vámpír akarsz maradni a konyhában, ez az információ titok maradhat… de ha randira készülsz, jobb, ha a fokhagyma után nemcsak a lelkedet, hanem a leheletedet is megtisztítod.

