Sír a kollégánk miattad!

Sokat dolgozunk, hogy ezen az oldalon NEKED valami értékeset nyújtsunk. Nem kérünk mást, minthogy néha megnézd egy-egy hirdetőnk weboldalát – aki cserébe kifizeti a munkánkat. Engedd, hogy más fizessen a kíváncsiságodért. Engedélyezd a hirdetéseket ezen az oldalon és ismerkedj meg a szponzoraiddal.

+ 10 gyönyörű magyar falu – olvasóink toplistája!

+ 10 gyönyörű magyar falu – olvasóink toplistája!
2020
ápr.
12

Nemrég hatalmas sikert aratott szubjektív listánk, ahol Magyarország – szerintünk – legszebb 5 községét mutattuk be. Szerencsére olvasóink még rengeteg ékszerdobozra hívták fel a figyelmünket, ezekből választottuk ki a legtöbb ajánlást kapott + 10 települést!

1. Velem

Az osztrák határnál, a Kőszegi-hegység lábainál található falvacska erdők ölelésében fekszik. Kristálytiszta levegője, bájos házai, a falu fölött emelkedő Szent-Vid kápolna, és a műemlék malom feltétlenül megérnek egy kirándulást!

2. Bakonybél

A Bakony szívében, egy gyönyörű völgykatlanban fekszik Bakonybél. A kirándulókat betyárrejtő barlangok, sziklák, források várják, de a településen átfolyó Gerence patak, a Borostyán kút a kápolnával, a Bakonyi Erdők Háza és a Pannon Csillagda is kihagyhatatlan.

3. Hollókő

Hollókő a Világörökség része, és meglehetősen ismert a húsvéti népszokások ápolójaként is. Macskaköves utcái, tornácos házai, megmászásra csábító vára bármelyik hétvégén látogatható, ezt a kincsünket egyszer muszáj látni!

&

4. Óbánya

A Kelet-Mecsek gyönyörű, védett erdőivel körbeölelt, keskeny völgyében fekszik Óbánya. A falu különös hangulatú, egyetlen utcájának házai között gyorsfolyású hegyi patak, az Öreg patak fut végig. A házsorok szépen rendben tartott portái többségükben tornácos parasztházakból állnak, az udvarokat általában a hegyoldalba mélyülő pincék zárják. Az utcaképet a település közgyűlése védetté nyilvánította, a romantikus, régies hangulattól a lakók sem kívánnak eltérni. A magyar községek közül Óbánya kapta meg elsőként a Kós Károly díjat, 1992-ben. A cserépedény-készítés mesterségét ma is többen űzik.

5. Bükkszentkereszt

Bükkszentkereszt 600 méter magasan fekszik, a Bükk hegyei által körülzárt völgykatlanban. Tiszta, gyógyhatású levegője több betegség gyógyulásában segít (pl. asztma, idegi kimerültség). A korábban működő üveghutába cseh, szlovák, német származású üvegfúvó mestereket telepítettek be, ezért a községben még ma is sokan beszélnek szlovákul.

6. Zengővárkony

Dallamos nevű, varázslatos szépségű település a Keleti-Mecsek lábánál meghúzódó Zengővárkony. A dúslombú erdők által óvott, takaros gyümölcsösökkel körülölelt, kacskaringós patakkal tarkított falu legnagyobb büszkesége a messze földön híres szelídgesztenyés. Az első gesztenyefákat még a törökök elől menekülő magyarok ültették, így ma számos 5-600 esztendős, hatalmas famatuzsálemmel találkozhatunk. Ha arra járunk, ne hagyjuk ki a Tojásmúzeumot sem!

7. Nagybörzsöny

Nagybörzsöny kedvelt kirándulóhely a Duna-kanyarban, a Börzsöny hegység lábánál, az Ipoly felé elcsendesülő völgyben fekszik. Legrégebbi és legszebb műemléke a Szent István templom, de az erdei kisvasutat és a környékbeli erdőket is érdemes felkeresni!

8. Berkenye

Berkenye a Börzsöny dél-keleti peremén fekszik, erdőkkel körülvéve. Többségében német nemzetiségi község, amit rögtön megtapasztalhatunk, ha betérünk a fogadóba, ahol sváb ételkülönlegességekkel várják a vendégeket. Pihenni vágyók a víztározón csónakázhatnak is. Virágos település, az ide látogatókat az út mentére ültetett rózsasorok fogadják.

9. Tihany

A Balaton egyik gyöngyszeme apátsága, lenyűgöző faluközpontja, a félsziget geológiai érdekességei, gejzírkúpjai, levendulatermesztése és az azt bemutató Levendulaház miatt is kihagyhatatlan úti cél.

10. Salföld

A Káli-medence ékköve gondosan felújított parasztházakkal, természetvédelmi majorral, kőtengerrel várja a látogatókat. A Balaton-felvidék persze kitűnő vendéglátásáról és napsütötte lankáin termett borairól is méltán híres.

Szerintünk az 5 legszebb: http://www.oldalborda.hu/randi/83-magyarorszag-5-festoi-faluja-ide-feltetlenul-vidd-el-a-parod

Címkék:
 
Véleményed?

Játékos randik - társkeresés rendhagyó módon!

Társkereső vagy? Mit szólnál egy remek hangulatú estéhez, társasjátékokkal, egy csapat társkereső társaságában? Budapest legkülönlegesebb ismerkedős estéje vár, tarts velünk a személyes ismerkedős programokon - itt mindenki 3 dimenziós! Részletek...

tic tac toe 1777815 960 720

Friss borda

Túrarandik ősszel és télen!

Kellemes program, ahol mindenki társkereső: ez a Randimásképp. Programjainkon lazán, kötetlenül, játékosan ismerkedhetsz, nem kell szemtől-szembe randiznod senkivel, és a futószalagos sablonokat is otthon hagyhatod. Mintha egy baráti csapatban lennél, kipróbálod?Budapest környékén kirándulunk!

walking 1149747 1280