Kíváncsi vagy, ki támogat Téged?

Sokat dolgozunk, hogy ezen az oldalon NEKED valami értékeset nyújtsunk. Nem kérünk mást, minthogy néha megnézd egy-egy hirdetőnk weboldalát – aki cserébe kifizeti a munkánkat. Engedd, hogy más fizessen a kíváncsiságodért. Engedélyezd a hirdetéseket ezen az oldalon és ismerkedj meg a szponzoraiddal.

6 időutazás a szénaboglyás Magyarországra

6 időutazás a szénaboglyás Magyarországra
2020
ápr.
12

Meseszép skanzeneket mutatunk, ahova a számodra legkedvesebb emberrel menj el. Különleges programokkal készülnek a Húsvétra.

Húsvétkor nemcsak a szabadban szeretünk időzni, de szívesen keresünk fel olyan helyeket is, ahol a népszokások életre kelnek. A legjobb persze a kettő együtt: így összegyűjtöttünk 6 hangulatos skanzent, ahova egyedül és párban is érdemes ellátogatni!

1. Ópusztaszer

A Feszty körképről ismert, hatalmas történeti emlékparkban népi házak, korabeli édességeket kínáló szatócsbolt és tanyasi iskola is várja a látogatókat. Húsvétkor korhű ruhákba öltözött menyecskék és legények elevenítik meg az ünnepi szokásokat. Hagyományos tojásfestés, régimódi locsolkodás, muzsikaszó, néptánc és kézműves foglalkozások várják mindazokat, akik a természethez közel szeretnék ünnepelni a feltámadást.

Web: www.opusztaszer.hu

2. Szenna

A Kaposvár mellett található bájos kis szabadtéri falumúzeum hazánkban egyedülálló módon, egy élő falu közepén jött létre. Az Európa-Nostra díjas skanzen területén tekinthető meg Somogy egyik legszebb műemléke, az 1785-ben népi barokk stílusban épült festett, kazettás mennyezetű református templom. Húsvéthétfőn igazi húsvéti forgataggal várják a látogatókat.

Web: www.skanzen.hu/hu/a-skanzen/szennai-skanzen

3. Pityerszer, Szalafő

Az őrségi dombok között megbúvó Pityerszer nevezetességei, az ún. "kerített ház" és az emeletes kástu, amely az országban ma már csak itt létezik. A kástu mellett látható a tóka, amit az itatóvíz gyűjtésére és tárolására ástak. Szalafőn nagy hangsúlyt fektetnek az adott ünnephez kötődő népszokások felelevenítésére. Szombaton (ápr. 4.) hőkkön sütt perec készítés, szekerezés és játszóházak (tojásfestés, húsvéti figurák, díszek készítése) várják az érdeklődőket. A játékos tojáskeresés mellett, a skanzenből induló túrán a tökmagolaj és a dödöllekészítés fortélyait is megismerhetjük.

Web: www.orseginemzetipark.hu/hu/esemeny/pityerszeri-husvetvaro.html 

4. Nyíregyháza-Sóstó, Múzeumfalu

A Múzeumfalu olyan, mintha egy 19. század végi faluba csöppenne az ember. A fák koronáján áttetszik a faluközpont legmagasabb épülete, a tivadari harangtorony fazsindelyes sisakja, s ezután rögtön a kismesterségek műhelysorának hatalmas üvegtáblákkal borított kirakatai vonják magukra a figyelmet. Húsvétkor a Nyírség Táncegyüttes húsvéti népszokás-bemutatójával indul nap, majd kézműves- és gasztroudvarral, bemutatóház-programokkal (kenderfeldolgozás és mosókonyha), érdekes előadásokkal folytatódik.

Web: www.muzeumfalu.hu

5. Hollókő

Az UNESCO Világörökség részét képező Ófalu 67 piros cserepes műemlék háza pont úgy néz ki, mint száz évvel ezelőtt – leginkább egy szabadtéri múzeumra emlékeztet. Azzal a különbséggel, hogy Hollókő élő, működő falu, melynek lakói húsvétkor magukra öltik híres, színpompás népviseletüket, és életre keltik a magyar húsvéti népszokások legjavát. Igazi, palóc húsvéti forgatagba kerül itt a látogató, egy népmese kellős közepében érezheti magát és töltheti el az időt a különböző koncertek, kézműves bemutatók, gasztronómiai programok, a Táncház, a Kézművesház és számos érdekesség közt. Nő nem marad szárazon! – ígérik a szervezők.

Web: www.holloko.hu

6. Szentendre

A legismertebb, fővároshoz közeli skanzenünkben több bemutatóhelyen várják az érdeklődőket: a tojásberzseléstől a vesszőnyuszi-készítésig számtalan hagyományőrző foglalatosságot kipróbálhatunk. De jó helyen jár az is, aki szalmabálába ugrálna, gólyalábbal ügyeskedne, esetleg koncerten élvezné a muzsikaszót.

Web: www.skanzen.hu 

Címkék:
 


Véleményed?

Játékos randik - társkeresés rendhagyó módon!

Társkereső vagy? Mit szólnál egy remek hangulatú estéhez, társasjátékokkal, egy csapat társkereső társaságában? Budapest legkülönlegesebb ismerkedős estéje vár, tarts velünk a személyes ismerkedős programokon - itt mindenki 3 dimenziós! Részletek...

tic tac toe 1777815 960 720

Túrarandik ősszel és télen!

Kellemes program, ahol mindenki társkereső: ez a Randimásképp. Programjainkon lazán, kötetlenül, játékosan ismerkedhetsz, nem kell szemtől-szembe randiznod senkivel, és a futószalagos sablonokat is otthon hagyhatod. Mintha egy baráti csapatban lennél, kipróbálod?Budapest környékén kirándulunk!

walking 1149747 1280