Tetszik? Akkor viszonozd!

Sokat dolgozunk, hogy ezen az oldalon NEKED valami értékeset nyújtsunk. Nem kérünk mást, minthogy néha megnézd egy-egy hirdetőnk weboldalát – aki cserébe kifizeti a munkánkat. Engedd, hogy más fizessen a kíváncsiságodért. Engedélyezd a hirdetéseket ezen az oldalon és ismerkedj meg a szponzoraiddal.

Anya és Apa együttműködik a válás után 3.: hogyan javíthatunk a mi kapcsolatunkon

Anya és Apa együttműködik a válás után 3.: hogyan javíthatunk a mi kapcsolatunkon
2016
okt.
25

Ha valóban készen állsz arra, hogy egy új alapokra helyezett, normális viszonyt alakítsál ki a válásotok után is a volt pároddal, akkor ideje belevágni.

Néhány mankó az első lépésekhez.

Kérd ki az ő véleményét is! Ez egy nagyon egyszerű technika, és hatásos is: bevonod a másikat is a döntésekbe, fontos kérdésekbe. Ezzel azt is kifejezed, hogy az ő meglátása, véleményes is ugyanolyan fontos, igenis számít.

Tudj bocsánatot kérni. Ha valamivel megbántottad, vagy valamit rosszul tettél, szánj időt arra, hogy őszintén bocsánatot kérsz-ez nagyon sokat jelent! Ne haragudj, hogy egy óra késéssel tudtam csak a gyerekekért jönni, de muszáj volt felugranom anyámhoz, mert eltörte a kezét. Tiszta sor, a másik megérti és nem fog bosszankodni, vagy nem próbál meg keresztbetenni neked a következő alkalommal, hogy visszaadja a késést.

Nyugi. Ha egy kirándulás miatt az exed egy órával később hozza vissza a gyereket, légy nagyvonalú. Biztosan jól érezték magukat, ráadásul ha te is rugalmas vagy, ő is nagyobb rugalmasságot fog mutatni.

A szülők, mint egy csapat

Szülőként akkor is együtt kell működnetek, ha már ki nem állhatjátok egymást. Ebben a kérdésben nem az számít, hogy jóban vagytok-e vagy sem (persze ha jóban vagytok, sokkal könnyebb együttműködni). Döntéseket kell hoznotok a gyerekek jövőjével kapcsolatban, az ő érdekükben.

Jó, ha a gyerekek különböző perspektívákat látnak, és tudnak alkalmazkodni, de ugyanakkor kívánatos, hogy az alapvető elvárások terén mindkét otthonukban ugyanazzal találkozzanak. A következetesség, a szabályok lefektetése és betartatása azt a célt szolgálja, hogy a gyerekek ne zavarodjanak össze.

Szabályok. A szabályoknak nem kell hajszálpontosan ugyanolyannak lenniük a két lakásban, de általánosságban hasonlóak legyenek a határok, így a gyerekeknek nem kell ide-oda igazodniuk. Meglehetősen nehéz az, ha az egyik helyen engedik az asztalon ugrálást, a másikon pedig teljes erővel tiltják... A legfontosabbakban, mint a házifeladat, a házimunka, a lefekvés ideje, stb. közös nevezőre kell jutni.

Fegyelmezés. A jutalmazás/büntetés kérdése kényes pont, de muszáj betartani az egyezséget, akárhol is vannak a gyerekek. Például ha nem nézhetnek apánál egy hétig TV-t, mert sáros lábbal jöttek be a szőnyegre, akkor ne legyen az, hogy átmennek hozzád másnap, és nálad gond nélkül TV-zhetnek.

Időbeosztás. Ha csak egy mód van rá, találjátok ki a gyerek időbeosztását közösen: mikor esztek, mikor megy aludni, stb. Ne az legyen, hogy nálad este 6-kor áll neki a leckének, a másik szülőnél pedig reggel 8-kor, mert teljesen össze fog zavarodni.

Fontos ügyek

A fontos ügyekben kettőtöknek közösen kell döntenetek. Légy nyitott, őszinte, hallgasd meg a másik felet is, hogy olyan megállapodás szülessen, ami mindkettőtöknek elfogadható, és a gyermek javát szolgálja.

Orvosi beavatkozások, egészségügy. A gyerek egészsége mindkét szülőnek nagyon fontos, és hogy ez minél kevesebb idegeskedéssel járjon, jó előre meghatározni az alapokat. Dönthettek úgy is, hogy az egyik szülő veszi a hátára a feladatot, de mindketten elkísérhetitek a gyereket szűrésekre, oltásokra, fogszabályzásra, stb. Az a lényeg, hogy mindkét fél tudjon mindenről, ami ezzel kapcsolatos.

Iskolák. Az iskolák döntő fontosságúak, meghatározóak a gyerekek életében. Minden érdemi változás, döntés kettőtökre is tartozik, így meg kell osztani a másik szülővel is, ha új tanárt kap a gyerek, szülői értekezlet lesz, lényegi változás áll be az osztályában, romlik a tanulmányi eredménye, stb. Természetesen, továbbtanulásnál is közös döntéseket kell hozni.

Pénzügyi kérdések. A gyereknevelés költségei sokszor szülnek feszültséget. Ha nincs pénz, akkor az a gond, hogy az egyik félre túl nagy teher hárul. Ha sok pénze van valamelyik szülőnek, akkor az lehet a gond, hogy a gyerek túl nagy különbségeket lát, a másik szülő úgy érzi, nem tudja megadni ugyanazt a gyerekének. Az viszont biztos, hogy muszáj ezeket lehetőleg az elején tisztázni, mert ez a téma egy gyújtópont.

Ha nem értetek valamiben egyet

Természetes jelenség, hogy két ember nem ért egyet valamiben, ez még akkor is gyakran előfordulhatna, ha együtt élnétek. Ilyenkor is meg kell próbálni közös álláspontot kialakítani.

A tisztelet mindennek az alapja. Néha a legegyszerűbb dolgok mennek a legnehezebben. A közös szülőséghez alapvető, hogy a másikat emberszámba vegyük, hogy jelezzük felé, ha iskolai rendezvény lesz, hogy meghallgassuk a véleményét, hogy tudjunk rugalmasak lenni a láthatás beosztásában, rendkívüli esetekben.

Beszélni, beszélni, beszélni. Még akkor is muszáj beszélni valamiről, ha nem vagytok azonos véleményen. Olyan nincs, hogy nem hoztok közös döntést. Soha ne a gyerekek előtt vitassátok meg a nézeteltéréseiteket! Ha valamiben nagyon nem tudtok megegyezni, érdeme külső segítséget kérni.

Ne akadjatok fenn minden apróságon. Elég a fontos dolgokkal megbirkózni. Ha te 7:30-kor szeretné ágyba dugni a gyerekeket, de az exed 8 órára tervezi, akkor lapozzatok, ez nem olyan kérdés, amin érdemes hosszabban tépelődni.

Kompromisszumok. Nehéz terep, mert alapvetően a házasságok egyik vázát is ez adja, amiben vélhetően ti kevésbé voltatok sikeresek. Viszont most meg kell tanulni, hogy miként kell engedni időnként a közös cél érdekében.

 


Véleményed?

Játékos randik - társkeresés rendhagyó módon!

Társkereső vagy? Mit szólnál egy remek hangulatú estéhez, társasjátékokkal, egy csapat társkereső társaságában? Budapest legkülönlegesebb ismerkedős estéje vár, tarts velünk a személyes ismerkedős programokon - itt mindenki 3 dimenziós! Részletek...

tic tac toe 1777815 960 720

Túrarandik ősszel és télen!

Kellemes program, ahol mindenki társkereső: ez a Randimásképp. Programjainkon lazán, kötetlenül, játékosan ismerkedhetsz, nem kell szemtől-szembe randiznod senkivel, és a futószalagos sablonokat is otthon hagyhatod. Mintha egy baráti csapatban lennél, kipróbálod?Budapest környékén kirándulunk!

walking 1149747 1280