Engedd meg, hogy bemutassuk a szponzorod!

Sokat dolgozunk, hogy ezen az oldalon NEKED valami értékeset nyújtsunk. Nem kérünk mást, minthogy néha megnézd egy-egy hirdetőnk weboldalát – aki cserébe kifizeti a munkánkat. Engedd, hogy más fizessen a kíváncsiságodért. Engedélyezd a hirdetéseket ezen az oldalon és ismerkedj meg a szponzoraiddal.

Befolyásolja a személyiségedet, hogy télen vagy nyáron születtél?

Befolyásolja a személyiségedet, hogy télen vagy nyáron születtél?
2016
jan.
13

A nyáron születettek állítólag hajlamosabbak a hangulatingadozásra, míg a téli emberek kevésbé ingerlékenyek. Tényleg így lenne?


Ó, azok a fránya horoszkópok! Ha megmondod nekik, mikor születtél, máris mindent tudnak rólad. Megmondják, hogy ilyen napod lesz, mi vár rád a héten, és megtalálod a szerelmet ebben a hónapban. Tudják, hogy hűséges típus vagy-e vagy éppen zsarnokoskodó. Ott vannak az újság hátoldalán, a facebook hírfolyamában, a rádióban, mindenhol.

Az asztrológiában vagy hisz valaki, vagy nem. Azonban meglepő módon, a némileg tudományosabb tanulmányokban is írnak arról, hogy a születési hónapunk ténylegesen hatással van a személyiségünkre.

Dr. Rihmer Zoltán és kutatócsoportja (Semmelweis Egyetem, Budapest) mintegy 400 egyetemistát kérdezett meg egy kérdőívben, és a főbb temperamentum-típusokba igyekeztek besorolni őket. A kérdőív olyan állításokat tartalmazott, mint „a hangulatom gyakran változik, ok nélkül akár", „sokat panaszkodom", „szeretek új dolgokat kipróbálni, még akkor is, ha kockázatos". Ezt követően a kutatók összefüggéseket kerestek a személyiségjegyek és a születési hónapok között.

Érdekes megállapításokra jutottak, úgy tűnik, valóban van némi hatással a személyiségünkre az a tény, hogy melyik hónapban láttuk meg a napvilágot.
Megfigyelték például, hogy
• a hangulatingadozó (ciklotím) temperamentum, amelyre a gyors, gyakori váltások jellemzőek a szomorú és a vidám között, magasabb arányban fordul elő a nyáron születetteknél
• a hipertím típus (rendkívül pozitív) a tavasszal és nyáron születetteknél gyakoribb
• a téli emberek sokkal kevésbé ingerlékenyek, mint az év többi részében születettek, viszont depresszívebbek
• az ősszel születettek sokkal kevésbé hajlamosak a depresszióra, mint a télen születettek, ugyanakkor ingerlékenyebbek.

Egy korábbi tanulmány szerint, azok az emberek akik a melegebb hónapok egy részét az anyaméhben töltötték, sokkal gyakrabban haltak meg a télre jellemző szívbetegségek valamelyikében. Pár éve brit tudósok úgy találták, hogy a skizofrénia és a bipoláris depresszió leginkább a januárban született embereknél fordul elő, míg a májusi születésűeknél aránytalanul nagy a depresszióra való hajlam.

Érdekes, hogy ezen felmérések szerint az első néhány hónap (sőt, az anyaméhben töltött idő) időjárása, fényviszonyai, mekkora hatással lehetnek az életünkre. A jelenségek pontos háttere nem ismert, de szerepet játszhatnak az anyaméhben átélt fertőzések, a kapott védőanyagok, a születéskor előforduló allergének (pl. pollenek) jelenléte, a szezonális élelmek a terhesség alatt, a rendelkezésre álló vitaminok és tápanyagok és a napfény mennyisége is. Azt is figyelembe kell venni, hogy bizonyos gyerekek jóval fiatalabban kerülnek iskolába, mint mások, attól függően, hogy melyik hónapban látták meg a napvilágot. Az iskolába kerülés pedig egy egész életre kihathat a kedélyállapotunkra, stressz-tűrésünkre. Biztosan vannak jóval mélyebb és nehezebben megtalálható összefüggések is a felismerések hátterében.

Természetesen a születési hónapunk nem hordozza magadban a végzetünket. Talán kihat a személyiségünkre, temperamentumunkra, de semmiképpen sem determinálja azt, hogy miként éljük az életünket.

 


Véleményed?

Játékos randik - társkeresés rendhagyó módon!

Társkereső vagy? Mit szólnál egy remek hangulatú estéhez, társasjátékokkal, egy csapat társkereső társaságában? Budapest legkülönlegesebb ismerkedős estéje vár, tarts velünk a személyes ismerkedős programokon - itt mindenki 3 dimenziós! Részletek...

tic tac toe 1777815 960 720

Túrarandik ősszel és télen!

Kellemes program, ahol mindenki társkereső: ez a Randimásképp. Programjainkon lazán, kötetlenül, játékosan ismerkedhetsz, nem kell szemtől-szembe randiznod senkivel, és a futószalagos sablonokat is otthon hagyhatod. Mintha egy baráti csapatban lennél, kipróbálod?Budapest környékén kirándulunk!

walking 1149747 1280