Tetszik? Akkor viszonozd!

Sokat dolgozunk, hogy ezen az oldalon NEKED valami értékeset nyújtsunk. Nem kérünk mást, minthogy néha megnézd egy-egy hirdetőnk weboldalát – aki cserébe kifizeti a munkánkat. Engedd, hogy más fizessen a kíváncsiságodért. Engedélyezd a hirdetéseket ezen az oldalon és ismerkedj meg a szponzoraiddal.

Bőgjön helyetted a szarvas!

Bőgjön helyetted a szarvas!
2015
aug.
27

Felejthetetlen élmény, a természet lenyűgöző eseménye. Hallottad már a sötét erdőben messzire elhallatszó szarvasbőgést? Izgalmas éjszakai kalandra hívunk!


A szarvasbőgés idejét az időjárás nagyban befolyásolja, de általában augusztus utolsó hetétől október végéig tart. Mivel a koronás nagyvadak nem kedvelik a hőséget, a bőgés akkor kezd intenzívebbé válni, amikor már hűvösebbek az esték. Általában, normál időjárás mellett szeptember 5 és 20-22 között tart a főidőszak, de ettől jóval tovább is húzódhat. Amikor a gímszarvasok párzási időszaka elkezdődik, különösen az alkonyati és esti órákban az erdőkben messzire hangzik a zengő szarvasbőgés.

Az ivarérett gímbikák ebben az időszakban néhány ivarérett nőivarú egyedet terelnek kisebb csapatba, így alakítják ki a háremet. Fizikai erejüket fitogtatva törekednek a bikák arra, hogy az általuk őrzött hárem kizárólagos urai maradjanak. Amíg minden nőivarú egyedet meg nem termékenyít, a bika a hárem körül marad, éberen vigyázza, hogy másik bika ne juthasson háreme közelébe. Ha másik, háremet alakítani még nem tudó bika közelít, ezt észlelve a hárembika először hanggal figyelmezteti a távolmaradásra, ha ez eredménytelen, akkor megverekszenek a hárem birtoklásáért. Amelyik bika a "harcban" elfárad, az megfutamodik, és a párzási időszak végéig folytatja más háremek felkeresését. Az ilyen gyengébb, megfutamított, háremtől elkergetett, de ivarérett bikákat nevezik viselkedésük miatt „kereső" bikáknak. Ezt a viselkedést a gímbikára jellemző hangadás kíséri, más hangot hallat az imponálni akaró, mást a kereső, mást a háremvédő, fajtársait riasztó bika. Kialakul a jellegzetes hangorkán, a többszólamú szarvasbőgés. Szerencsés esetben hallani lehet az egymásnak feszülő, verekedő bikák agancsainak csattogását is.

Egyéni kirándulók leggyakrabban a Börzsönyben vagy a Pilisben próbálják elkapni a szarvasbőgés utánozhatatlan hangorkánját. Néhány helyen azonban szervezett túrákon is részt vehetünk.

Most 8 helyet ajánlunk a felejthetetlen élményhez!

1. Gemenc

A szürkületben induló és késő este befejeződő szarvasbőgés hallgató túrák a világrekorder gímszarvasok hazájában mutatják meg ezt az évenként csak egy időszakban tapasztalható jelenséget. A túrák a pörbölyi Ökoturisztikai Központból és Keselyűsből indulnak a Gemenci erdő mélyébe, ahol a szarvasbikák bőgésétől zengő erdő különös hangulatát ismerhetik meg a résztvevők. Pörbölyről, az Ökoturisztikai Központból lovasfogatos túrák is indulnak, előzetes érdeklődés és bejelentkezés szükséges!
www.gemenczrt.hu

2. Budakeszi Vadaspark

Nem is kell a fővárostól túl messze menni, a városszéli vadasparkban is szerveznek szarvasbőgés hallgató túrákat. A bőgés időszakán kívül is indulnak itt éjszakai vezetések, így a gyerekek megismerhetik az esti erdőt is, és kitalálhatják, hogy kit rejtenek a susogások, huhogások, szárnycsattogások és motoszkálások.
http://www.vadaspark-budakeszi.hu

3. Kaposvári Egyetem Vadgazdálkodási Tájközpont, Szarvasfarm, Bőszénfa

A meseszép Zselicben találjuk az 1500 gímszarvast számláló szarvasfarmot, ahol vaddisznót, muflont, és háziállatokat is tenyészetnek. Azon túl, hogy a telep az oktatásban és a kutatásban is részt vesz, az ide látogatóknak is számtalan élményt nyújt a szarvas-simogatástól az traktoros túráig. Szarvasbőgés idején érdeklődjünk a szervezett túráról!
www.szarvasfarm.ke.hu

4. Aggteleki Nemzeti Park

A Jósvafői Baradla barlangtól induló esti túrák kb. 2 km-esek, előzetes bejelentkezéssel lehet csatlakozni. Érdemes az egész napot a barlangban, vagy Magyarország egyik legszebb falvában tölteni, a hab a tortán pedig az esti szarvasbőgés-túra lehet!
www.anp.hu

5. Zempléni hegység

Az Aggteleki Nemzeti Park szervezésében a zempléni ősz sem telhet el szarvasbőgés-túra nélkül! A program az Erdőbényei Fás Legelő Természetvédelmi Terület parkolójából indul.
Zempléni Tájegységi Iroda, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

6. Kaszó Zrt.

Somogy zöld szívében kisvonatozással és vacsorával köthetjük össze ezt a felejthetetlen élményt! A járat a Baláta-tóhoz viszi az érdeklődőket, ahol a kilátóból hallgathatják a vendégek a szarvasbőgést. A vonatról visszaérkezve lehetőség nyílik a megkóstolni a Főherceg Fogadó finom vadételeit. Bejelentkezés szükséges!
www.kaszort.hu

7. Dél-Zselic vadásztársaság

A Kaposvártól nem messze, a zselici dombvidéken található vadászterületnél is érdemes érdeklődni, ők is indítanak túrákat szarvasbőgés idején.
www.delzselicvt.hu

8. Pilisi Parkerdő

A Pilisi Parkerdőnél is informálódhatunk, tavaly a pilisszentkereszti és a visegrádi erdészet is szervezett szarvasbőgést hallgató túrákat.
www.parkerdo.hu 


Véleményed?

Játékos randik - társkeresés rendhagyó módon!

Társkereső vagy? Mit szólnál egy remek hangulatú estéhez, társasjátékokkal, egy csapat társkereső társaságában? Budapest legkülönlegesebb ismerkedős estéje vár, tarts velünk a személyes ismerkedős programokon - itt mindenki 3 dimenziós! Részletek...

tic tac toe 1777815 960 720

Friss borda

Túrarandik ősszel és télen!

Kellemes program, ahol mindenki társkereső: ez a Randimásképp. Programjainkon lazán, kötetlenül, játékosan ismerkedhetsz, nem kell szemtől-szembe randiznod senkivel, és a futószalagos sablonokat is otthon hagyhatod. Mintha egy baráti csapatban lennél, kipróbálod?Budapest környékén kirándulunk!

walking 1149747 1280