Bemutatjuk aaa… szponzorodat!

Sokat dolgozunk, hogy ezen az oldalon NEKED valami értékeset nyújtsunk. Nem kérünk mást, minthogy néha megnézd egy-egy hirdetőnk weboldalát – aki cserébe kifizeti a munkánkat. Engedd, hogy más fizessen a kíváncsiságodért. Engedélyezd a hirdetéseket ezen az oldalon és ismerkedj meg a szponzoraiddal.

Találka a parton: 5+1 bámulatos vízközeli hely Magyarországon

Találka a parton: 5+1 bámulatos vízközeli hely Magyarországon
2015
ápr.
30

Nincs strandidő? Sebaj! Csupa olyan vizes gyöngyszemet mutatunk, ahová már kora tavasztól érdemes ellátogatni!

1. MALOM: Vízimalom, Túristvándi

A Túr folyócska partján, mesés környezetben áll ez a szerkezetileg ma is működtethető vízimalom, egyben ipartörténeti műemlék. Két malomkerékkel ellátott, fából épített, zsindellyel fedett malomépületében malomtörténeti kiállítás működik. A történeti emlékek szerint ezen a helyen már 1315-ben vízimalom állott. Minden évben a malom udvarán kerül megrendezésre a Nemzetközi Molnártalálkozó. Európában ritkaságnak számító, nagyméretű, alulcsapós vízkereke önmagában is megér egy kirándulást, de a nyírségi ízek, történelmi emlékhelyek, romantikus patakpartok a környék egészét kihagyhatatlanná teszik!

2. VÍZESÉS: Ilona-völgyi vízesés, Parádfürdő

Az Ilona-völgyi vízesést Parádfürdőtől kb. 5 km-re találjuk. Ez hazánk legnagyobb szintkülönbségű természetes zuhataga, és egyben a három magyarországi vízesés közül a legmagasabb (kb. 10 méter). A Tőkés-kút táplálta két kis forrásból induló Ilona-patak a Marhád és a Cserepes-tető meredek oldala közé szorulva, több helyen töri át magát a sziklák közt, míg végül a Mátra egyik legszebb völgyét hagyva maga után, az utolsó sziklát áttörve zuhan alá a mélybe. A vízesés az Ilona-patak mentén kialakított tanösvény része, a tanösvény a Keleti-Mátra földtani értékeit és a hajdani ércbányászat emlékeit mutatja be egy 6,5 km hosszú túraútvonalra felfűzve. Az Ilona-völgy közvetlen bejáratánál hatalmas kocsányos tölgy, az úgynevezett Rákóczi-fa áll. A legenda szerint 1710-ben II. Rákóczi Ferenc a felvidékre tartva e fához kötötte lovát.

3. TÓ: Rudabánya, bányató

Rudabányán egy 1986-ban felhagyott, külszíni vasércbánya helye töltődött fel csapadékvízzel, és egészen elképesztő látványt nyújt. Hossza kb. 300 méter, szélessége 80 méter, legnagyobb mélysége megközelíti a 60 métert, ezzel hazánk jelenlegi legmélyebb állóvize. Jelenleg megközelítése csak magánúton, a tulajdonos engedélyével lehetséges. Benne a fürdés a hideg és hirtelen mélyülő víz, valamint a felszín alatt rejtőzködő sziklák miatt tilos! A tó megtekintése azonban lehetséges, ha a látogatási szándékot előre jelzik a rudabányai múzeumban (Rudabánya, Petőfi u. 24., 48/353-151). Ha már megcsodáltuk a hazánkban egyedülálló szépségű tavat, akkor a rudabányai múzeumban a Rudapithecus ősmajom csontjainak másolatát is megnézhetjük, de a környék is rengeteg egyéb látnivalót rejt, Aggtelek, Jósvafő sincsenek messze.

4. FÜRDŐ: Barlangfürdő, Miskolctapolca

Nem véletlenül került fel a Miskolctapolcai Barlangfürdő a CNN amerikai hírtelevízió internetes portáljára, ahol a legjobb, Budapesten kívüli magyar fürdőket gyűjtötték össze. A több százezer éves, természet alkotta barlangjáratokban fürdőzés különleges élményt nyújt, a hegy mélyéről fakadó termálvíz igazi felüdülést nyújt. És akkor még nem is szóltunk az egyéb miskolci és környékbeli látnivalókról!

5. PATAK: Rám-szakadék

A népszerű pilisi kirándulóhelyen vízmosta sziklák, megkapó vízesések között haladunk, hol könnyebben túljutva, hol létrákon, láncokon kapaszkodva. A vadregényes völgy a Három-forrásról kapta nevét, a mederben állandóan csörgedezik a forrás vize, mely hóolvadáskor, esőzéseknél nagyobb patakká duzzad. Legyünk óvatosak, körültekintőek, és tájékozódjunk előre a szurdokvölgy járhatóságáról (www.ramszakadek.hu), hogy túránk valóban kellemes élmény legyen!

+1. VIZES ÉLŐHELY: Kápolnapuszta, Bivalyrezervátum

A Kis-Balatontól nem messze található Bivalyrezervátum a hazánkban őshonosnak számító bivaly fennmaradásában és génállományának megőrzésében játszik fontos szerepet. A kilátópontokkal, sétautakkal kialakított területen akár távcsővel is megleshetjük a békésen fürdőző bivalyokat.

 


Véleményed?

Játékos randik - társkeresés rendhagyó módon!

Társkereső vagy? Mit szólnál egy remek hangulatú estéhez, társasjátékokkal, egy csapat társkereső társaságában? Budapest legkülönlegesebb ismerkedős estéje vár, tarts velünk a személyes ismerkedős programokon - itt mindenki 3 dimenziós! Részletek...

tic tac toe 1777815 960 720

Túrarandik ősszel és télen!

Kellemes program, ahol mindenki társkereső: ez a Randimásképp. Programjainkon lazán, kötetlenül, játékosan ismerkedhetsz, nem kell szemtől-szembe randiznod senkivel, és a futószalagos sablonokat is otthon hagyhatod. Mintha egy baráti csapatban lennél, kipróbálod?Budapest környékén kirándulunk!

walking 1149747 1280