Sír a kollégánk miattad!

Sokat dolgozunk, hogy ezen az oldalon NEKED valami értékeset nyújtsunk. Nem kérünk mást, minthogy néha megnézd egy-egy hirdetőnk weboldalát – aki cserébe kifizeti a munkánkat. Engedd, hogy más fizessen a kíváncsiságodért. Engedélyezd a hirdetéseket ezen az oldalon és ismerkedj meg a szponzoraiddal.

Amikor a hallgatás lassan megöl – 5 mód, ahogy tönkretesz

Amikor a hallgatás lassan megöl – 5 mód, ahogy tönkretesz
2023
jan.
18

Keresztülnézni a másikon, sértetten hallgatni veszélyes játék.


A pszichológiai hadviselés és manipuláció egyik fegyvere a hallgatás, amit már bizonyára mindnyájan alkalmaztunk valamikor életünk során, még akkor is, ha nem tudatosan tettük. Szerelmi, baráti, munkatársi kapcsolatokban is felbukkanhat. Nemcsak éretlen, bántó viselkedésmód, de komoly következményei is lehetnek, meglehetősen káros hatással lehet a „mellőzött” személyre.

Ez a fajta mellőzés, ignorálás, semmibe vétel egyfajta erőszak. Nem muszáj ugyanis fizikai erőszakra gondolnunk akkor, amikor erőszakról beszélünk. A lelki terror, az érzelmi erőszak szinte ugyanolyan káros és bántó tud lenni.

Vannak emberek, akik mesteri fokon űzik ezt a fajta terrort. Hogy miért? Ennek több oka lehet. Másokat okolnak például olyan hibákért, amelyek valójában az ő hibáik. Ezért úgy vélik, ha azt a másik személyt figyelmen kívül hagyják, ha átnéznek rajta, akkor a probléma sem fog létezni. A másik ok, hogy szándékos meg szeretnénk sérteni embereket, mivel saját magukkal nincsenek rendben. Nem bírják elviselni a náluk okosabb, boldogabb, sikeresebb embereket. Ezért megragadnak minden olyan területet, ahol úgy érzik, hatásuk, hatalmuk van a másik felett.

Akármi is az ok, valakin keresztülnézni, valakit figyelmen kívül hagyni, mellőzni, mindenképpen komoly következményekkel járhat.
Íme, 5 ok, amiért a hallgatás, a szótlan lelki terror sokkal veszélyesebb és rombolóbb, mint gondolnánk.

1. Érzelmi traumát, stressz okoz

Az áldozatok depresszióba fordulhatnak, dühöt, frusztrációt érezhetnek, de gyakori az is, hogy elszigetelődnek, nyughatatlanná válnak, bűnösnek, magányosnak érzik magukat. Ha valakinek rendszeresen semmibe veszik az érzéseit, igényeit, vágyait, akkor értéktelennek, semmirevalónak, szerethetetlennek, jelentéktelennek érezheti magát. 

2. Pszichológiai stresszt okoz

A pszichológiai manipuláció, a hallgatás, a nyomott csend lerombolja az önbizalmat, önbecsülést és az érzelmi hullámvasút végül egyfajta száműzetéshez vezethet. Növeli a stresszt, az áldozat úgy érezheti, hogy elveszíti a kontrollt, elboríthatja a bánat, veszteség, elhagyatottság érzése. Minél tovább tart ez a fajta manipuláció, annál súlyosabbak lehetnek a következmények, különösen a gyerekek esetében.

3. Súlyos fizikai következményei lehetnek

Az ilyen esetekben ugyanúgy aktiválódhat agyunk fájdalomközpontja, mintha valódi fájdalmat éreznénk, aminek következtében tulajdonképpen valódi fájdalmat érzünk. Fejfájás, hasmenés, gyomorproblémák, étvágytalanság, idegesség: ezek bizony velejárói lehetnek az érzelmi fájdalomnak. Még ennél is nagyobb gondok keletkezhetnek, kóros étvágytalanság, cukorbetegség, magas vérnyomás, szívproblémák, szexuális zavarok fordulhatnak elő tartós erőszak esetén.

4. Viselkedésbeli változásokat okoz

Mit csinálok rosszul? Valami baj van velem? Idegesítő, elviselhetetlen vagyok? Ha figyelmen kívül hagynak, keresztülnéznek rajtad, akkor úgy viselkedhetsz, ahogyan normális esetben nem tennéd, folyamatosan kérdések gyötörnek, találgatsz, bizonytalankodsz, kételkedsz. Úgy érezheted, hogy zavarsz, idegesítesz másokat. Úgy viselkedhetsz, mintha nem lennél önmagad.

5. Tönkre teheti a kapcsolatokat

Ilyen esetekben a kommunikációval van gond, illetve annak hiányával. Valamiért a felek egyike nem beszél a másikkal, átnéz rajta, így bünteti. A másik fél reakciójától függetlenül, ez a viselkedés törést, repedést okoz a kapcsolatban. Ahelyett, hogy beszélnének és megpróbálnának megoldást keresni, mindketten arra várnak, hogy a másik fog közeledni. Mindketten a saját győzelmükkel, igazuk bizonyításával törődnek a gondok megoldása helyett.

 


Véleményed?

Játékos randik - társkeresés rendhagyó módon!

Társkereső vagy? Mit szólnál egy remek hangulatú estéhez, társasjátékokkal, egy csapat társkereső társaságában? Budapest legkülönlegesebb ismerkedős estéje vár, tarts velünk a személyes ismerkedős programokon - itt mindenki 3 dimenziós! Részletek...

tic tac toe 1777815 960 720

Túrarandik ősszel és télen!

Kellemes program, ahol mindenki társkereső: ez a Randimásképp. Programjainkon lazán, kötetlenül, játékosan ismerkedhetsz, nem kell szemtől-szembe randiznod senkivel, és a futószalagos sablonokat is otthon hagyhatod. Mintha egy baráti csapatban lennél, kipróbálod?Budapest környékén kirándulunk!

walking 1149747 1280