Kíváncsi vagy, ki támogat Téged?

Sokat dolgozunk, hogy ezen az oldalon NEKED valami értékeset nyújtsunk. Nem kérünk mást, minthogy néha megnézd egy-egy hirdetőnk weboldalát – aki cserébe kifizeti a munkánkat. Engedd, hogy más fizessen a kíváncsiságodért. Engedélyezd a hirdetéseket ezen az oldalon és ismerkedj meg a szponzoraiddal.

Társfüggő vagy? Íme a biztos jelek!

Társfüggő vagy? Íme a biztos jelek!
2022
aug.
29

Az, hogy valaki társfüggő, nem olyan látványos, mint mondjuk az, hogy kórosan sovány. Éppen ezért gyakran még az érintettnek is csak lassan esik le, hogy mi a gond vele.


„A társfüggő egyén hagyja, hogy másvalaki viselkedése hasson rá, és megszállottan kontrollálja azt a másikat” - mondja Melody Beattie a Soha többé társfüggés című könyvében. A 30 éve íródott sikerkönyv felújított változataként ismert Új társfüggőség népszerűsége bizonyítja, hogy a téma ugyanolyan aktuális, mint évtizedekkel ezelőtt.

A társfüggőség egy tanult viselkedés, úgyhogy ha a szüleid valamelyike társfüggő, akkor nagy eséllyel te is hasonló viselkedést tartasz normálisnak, elfogadhatónak. A társfüggőség tünetei is fokozatosak és egyéniek, ahogy az is egyéni, hogy ez a fajta érzelmi zavar hol gyökerezik.

A saját vágyaidat és igényeidet megfogalmazni nem önzés vagy nárcizmus, hanem az egészséges élet része. A kölcsönösség és a tisztelet elvárása a partnertől nem irreális, hanem a valódi, érett szerelem jele. A társfüggőségből kigyógyulni olyan, mint egy hazaérkezés önmagadhoz. Olyan, mint egy érési folyamat, a felnőtté válás.
Lássuk, miként ismerheted fel, ha társfüggő vagy!

1. Függővel randizol, vagy talán már össze is kötötted vele az életedet (alkoholista, vagy bármely más függőségtől szenvedő). Ez nemcsak most jellemző rád, egész sor sérült embert tudsz felmutatni a múltadból.

2. A párodért teszel dolgokat, szinte kizárólag az ő kívánságait lesve, a szerelem nevében. Meglehet, hogy egy családtagod vagy barátod már meg is jegyezte párszor, hogy kicsit sokat teszel „kettőtök” érdekében.

3. Látszólag engeded, hogy a párod a maga útját járja, aztán meg dühös vagy, neheztelsz rá, amiért elment és itt hagyott téged egyedül. „Látod, ezt mind érted tettem!”- ez egy gyakori kifejezés a társfüggő szótárából.

4. Magadat érzed felelősnek a párod tetteiért és viselkedéséért. Mert hát ez a szerelem, ugyebár.

5. Állandóan a párod ügyeiről beszélsz, a párod ügyeivel foglalkozol. Valójában úgy csinálsz, mintha te dolgaidról lenne szó.

6. Felelőtlen, minősíthetetlen, bántó viselkedésnek engedsz teret a kapcsolatodban. Nem pusztán fizikai, de érzelmi vagy anyagi tekintetben is. Ahelyett, hogy menekülnél ettől a viselkedéstől, inkább segíteni akarsz a párodon, mintha nem lenne felelős azért, amit tesz vagy mond.

7. A párod hangulata határozza meg a te napodat is. Ha ő vidáman ébredt, akkor jó a kedved, ha morcos, akkor el van rontva a napod.

8. Mindig tudni akarod, hogy mire gondol, és épp mit csinál a társad. Ezért aztán még a munkahelyi ügyeibe is beleütöd az orrodat.

9. Úgy tűnik, a párod igényei, kívánságai mindig a figyelem központjában vannak, megvalósulnak, míg a te vágyaid csak vágyak maradnak.

10. Nehézséged akad a saját érzéseid és gondolataid szavakba öntésével, megfogalmazásával, előszeretettel tagadod le, hogy mit érzel.

Címkék:
 


Véleményed?

Játékos randik - társkeresés rendhagyó módon!

Társkereső vagy? Mit szólnál egy remek hangulatú estéhez, társasjátékokkal, egy csapat társkereső társaságában? Budapest legkülönlegesebb ismerkedős estéje vár, tarts velünk a személyes ismerkedős programokon - itt mindenki 3 dimenziós! Részletek...

tic tac toe 1777815 960 720

Friss borda

Túrarandik ősszel és télen!

Kellemes program, ahol mindenki társkereső: ez a Randimásképp. Programjainkon lazán, kötetlenül, játékosan ismerkedhetsz, nem kell szemtől-szembe randiznod senkivel, és a futószalagos sablonokat is otthon hagyhatod. Mintha egy baráti csapatban lennél, kipróbálod?Budapest környékén kirándulunk!

walking 1149747 1280