Sokat dolgozunk, hogy ezen az oldalon NEKED valami értékeset nyújtsunk. Nem kérünk mást, minthogy néha megnézd egy-egy hirdetőnk weboldalát – aki cserébe kifizeti a munkánkat. Engedd, hogy más fizessen a kíváncsiságodért. Engedélyezd a hirdetéseket ezen az oldalon és ismerkedj meg a szponzoraiddal.
Ha valaha is azon tűnődtél, miért érzed magad elárvult kiskutyának, amikor a barátod nem ír vissza azonnal, vagy miért ér olyan jól egy ölelés, akkor is, ha rossz napod van – nos, a válasz nagy valószínűséggel az oxitocin. Ez a kis hormon a szervezetünkben olyan, mintha a természet beépített „szeretet-appja” lenne.
A tested minden pillanatban láthatatlan munkát végez: szabályozza a hőmérsékleted, a vércukorszinted, a légzésed és még a sóháztartásodat is. Ezt a folytonos „finomhangolást” nevezzük homeosztázisnak – egy olyan belső egyensúlynak, ami nélkül nem maradnánk életben.
Ha valaha is kaptál rózsát, biztosan megszaglásztad – hiszen a virág illata szinte kötelező része a romantikus élménynek. De kevesen gondolnak bele, hogy a bódító illat mögött nagyon is komoly kémiai folyamatok állnak.
A viktoriánus korszak Angliája híres volt a szigorú illemszabályokról, a komor ruhákról és a feszes erkölcsökről. Ki gondolná, hogy épp ekkor élte fénykorát egy olyan élvezet, ami ma a nyári bulik és randevúk sztárja: a fagylalt? Pedig így volt – még ha néha szó szerint életveszélyes is volt egy gombóc.