Fizessen a hirdető helyetted!

Sokat dolgozunk, hogy ezen az oldalon NEKED valami értékeset nyújtsunk. Nem kérünk mást, minthogy néha megnézd egy-egy hirdetőnk weboldalát – aki cserébe kifizeti a munkánkat. Engedd, hogy más fizessen a kíváncsiságodért. Engedélyezd a hirdetéseket ezen az oldalon és ismerkedj meg a szponzoraiddal.

Berethalomban házassági börtönbe zárták a válni akaró párokat és együtt maradtak

Berethalomban házassági börtönbe zárták a válni akaró párokat és együtt maradtak
2023
febr.
27

Közös feladat.


Berethalom (románul Biertan) Erdélyben, dombok ölelésében fekszik. A település legjelentősebb látnivalója az erődtemploma, amely a Világörökség része.

Az erődön belül az úgynevezett Mauzóleum torony és a Katolikus torony között áll a Scheidungshaus (válóház vagy házassági börtön). Ez a kicsi épület, ami alig nagyobb egy kamránál, különös funkciót tölt be, ide zárták ugyanis a veszekedő, válni akaró párokat. A civakodók két hétre egyetlen szobába kerültek össze, ahol gyakorlatilag mindenen osztozniuk kellett. A módszer rendkívül hatékonynak bizonyult, ugyanis az itt töltött 14 napot követően mindössze egyetlen páros akart továbbra is válni a 300 év alatt.

Azok a házasok, akik felkeresték a helyi püspököt a gondjaikkal, a házassági börtönbe kerültek legfeljebb 2 hétre (néhány forrás szerint viszont 6 hétre), hogy elsimítsák a nézeteltéréseiket. A szoba berendezése rendkívül szegényes volt, egy asztal székkel, egy tárolóláda és egy tradicionális szász ágy alkotta. A párnak mindent meg kellett osztania az apró helyiségben, egyetlen párnán, takarón, tányéron és kanálon éltek.

 

Saxon farmhouse parlor

 

Az evangélikusok (erdélyi szászok) szerint a válás bizonyos körülmények között engedélyezett volt, például házasságtörés esetén. Azt azonban elvárták, hogy a párok megpróbálják megmenteni az egységüket. Ha válás történt, a férj jövedelmének felét az exnejének kellett adnia, de ha újranősült és megint elvált, a második feleség erre már nem tarthatott igényt.

Annak oka, hogy együtt maradtak, vélhetően nem annyira a szerelem volt. Közösen kellett dolgozni és túlélni a mindennapokat, ha viszont egy párt 6 hétre bezártak, akkor a következő évre nagyon nehezen tudtak volna gondoskodni az élelmükről. Így erős volt rajtuk a nyomás, hogy mielőbb kikerüljenek és együtt küzdjenek a mindennapokban.
A kis, sötét szoba jelenleg múzeumként működik, noha állítólag még ma is jelentkeznének párok a szobafogságra.

Biertan house for divorcing people

Címkék:
 


Véleményed?

Játékos randik - társkeresés rendhagyó módon!

Társkereső vagy? Mit szólnál egy remek hangulatú estéhez, társasjátékokkal, egy csapat társkereső társaságában? Budapest legkülönlegesebb ismerkedős estéje vár, tarts velünk a személyes ismerkedős programokon - itt mindenki 3 dimenziós! Részletek...

tic tac toe 1777815 960 720

Túrarandik egész évben!

Kellemes program, ahol mindenki társkereső: ez a Randimásképp. Programjainkon lazán, kötetlenül, játékosan ismerkedhetsz, nem kell szemtől-szembe randiznod senkivel, és a futószalagos sablonokat is otthon hagyhatod. Mintha egy baráti csapatban lennél, kipróbálod? Budapest környékén kirándulunk!

walking 1149747 1280