Bemutatjuk aaa… szponzorodat!

Sokat dolgozunk, hogy ezen az oldalon NEKED valami értékeset nyújtsunk. Nem kérünk mást, minthogy néha megnézd egy-egy hirdetőnk weboldalát – aki cserébe kifizeti a munkánkat. Engedd, hogy más fizessen a kíváncsiságodért. Engedélyezd a hirdetéseket ezen az oldalon és ismerkedj meg a szponzoraiddal.

10 dolog, amit nyerhetsz egy váláson, ha okosan állsz hozzá

10 dolog, amit nyerhetsz egy váláson, ha okosan állsz hozzá
2023
okt.
20

Akár észrevetted, akár nem, a válás - mint minden nagy változás - téged is megváltoztatott, formált, erősített, felnőtté tett. És a fájdalom otthagyta a nyomait, már nem ugyanaz vagy, mint előtte. Jobb ember lettél.

Senki sem úgy indul neki az életnek, hogy egyszer elvált ember lesz. Viszont nagyon úgy tűnik, a válás ma már több embert érint, mint ahányat nem. Válni nem jó, és a negatívumokat hosszasan tudja sorolni bárki. Most fordítsunk a dolgon, és nézzük meg, miben segíthet egy válás? 10 dolog, amit nyerhetsz egy szakításon, ha okosan állsz hozzá!

1. Érettség

Ha nagykorú vagy, házasodhatsz, de azt bizony senki sem nézi, hogy elég érett vagy e egy életre szóló döntéshez. Az első házasságba sokan még gyerekfejjel vágnak bele. Talán túlságosan sokat képzelünk a lelki társról és az örök szerelemről. Azt hisszük, ez ennyire egyszerű. Nem vesszük észre, hogy mennyi munka van egy jól működő házasságban. Számtalan gyerekkori sebet és mintát hordozunk még magunkkal, és nem felnőtt módon viselkedünk, felelősséget vállalva a tetteinkért. Ilyenkor a válás olyan, mintha egy kiképző őrmester üvöltene a könnyáztatta arcodba: nőj már fel végre! Ideje felnőttként viselkedned. Talán most először életedben.

2. Bizalom

Először persze a válás lerombolja a bizalmadat. Rosszul érzed magad, mert nem voltál képes egyben tartani a házasságod. Ha harmadik miatt lett vége a dolognak, akkor még borzasztóbb a helyzet: úgy érzed, ő tudott valamit adni, amire te nem voltál képes. Aztán egyszer csak eljön az idő, amikor azt érzed, hogy újra randiznál, és közben az önbizalmad is duplájára nőtt. Ugyanis valahányszor túlélsz és megoldasz valamit, amiről azt hitted, hogy nem vagy képes rá – az önbizalmadat is táplálod. Valahányszor szembenézel a félelmeiddel és megküzdesz velük, erősebbé válsz. És valahányszor megvívod a harcokat és nem adod fel, egyre inkább elhiszed majd, hogy mi mindenre vagy képes.

3. Rálátás a dolgokra

Ahhoz, hogy megértsd a folyamatokat, tudnod kell bizonyos távolságból szemlélned. Ezért van az, hogy a legjobb házassági tanácsok olyan emberektől származnak, akik már túl vannak egy váláson, ők ismerik a kezdeteket, a szürke hétköznapokat és azt is, hogy mi vezethet a kudarcig. Ahogy telik az idő, és egyre messzebb kerülsz a szakítástól, képes leszel úgy szemlélni a történéseket, mint egy kívülálló. A távolság segít neked abban, hogy meglásd a saját viselkedésedet, és amit tanultál belőle, azt a jövőbeli kapcsolataidban kamatoztasd.

4. Hála

Ha egyszer mindent elveszítetsz, utána már semmit sem veszel magától értetődőnek. Egy válással elbukod a múlt szép emlékeit, a jelenlegi kapcsolatodat és a jövőbeli álmaidat. Az is elképzelhető, hogy anyagilag is nagy veszteség ér egy kapcsolat felbomlásakor. Ráébredsz, hogy vannak barátaid, akik melletted állnak, és értékelni kezded az apró örömöket. A gödör alján ücsörögve hálás leszel mindenért, ami kijuttathat onnan.

5. Empátia

A kapcsolatod vége empatikussá tesz: együtt érzel azokkal, akiket veszteség ért. Ahogy a megbocsájtás felé közeledsz, képes vagy egyre több nézőpontból látni a történteket, és megérteni mások érzését. Megtanulsz segítséget kérni és elfogadni. A következő lépés pedig, hogy viszonzod a segítséget.

6. Felelősség

Olyan egyszerű a felelősséget mindig a másikra hárítani: a házastársunkra, akinek azt a feladatot szánjuk, hogy minket boldoggá tegyen. Lehet őt okolni a rossz döntéseinkért, lehet tőle várni, hogy megnyugtasson minket, reményt adjunk nekünk. Amikor azonban magunkra maradunk, hirtelen nincs más, akire áttolhatnánk a felelősséget. Nincs többé társunk és közös irány, mi mutatjuk az irányt. Magunknak kell tennünk a saját boldogságunkért. Elsőre ijesztő lehet, de aztán rájövünk: amit mi uralunk, azt befolyásolni és megváltoztatni is tudjuk. Ez már igazán a mi életünk.

7. Alázatosság

A válás durva lecke a korlátainkról. Arra tanít bennünket, hogy nem számít, mennyire szeretnénk valamit, attól még nem biztos, hogy meg is valósul. Figyelmeztet, hogy mindnyájan elkövetünk hibákat és a döntéseinknek akár olyan következményei is lehetnek, amikre álmunkban sem gondoltunk. Lehet, hogy te voltál a legnagyobb válás-ellenes a világon, és most mégis kénytelen leszel belátni, hogy bárki kerülhet ebbe a helyzetbe.

8. Lelkierő

A válás egy hosszú, fáradtságos utazásra hasonlít, aminek során sokkal több akadály bukkan fel, mint amennyire számítottunk. Amikor már azt hisszük, hogy túl vagyunk a nehezén, könnyen lehet, hogy még bőven a legrosszabb előtt járunk. A legreménytelenebb helyzetekből kell kimászni, és századszorra is nekiveselkedni az útnak, aminek nem látszik a vége.

9. Tudatosság

A legtöbb ember a válást jelzésként éli meg, figyelmeztetésként, ami előtt csak úgy sodródott az árral. A válás hatalmas változás a nyugodtnak hitt állapotban, és gyakran azzal a felismeréssel párosul, hogy eddig egyfajta hazugságban éltünk, vagy nem is éltünk igazán. Elképzelhető, hogy az önkeresés útján meditálni vagy jógázni kezdesz, és egyre tudatosabbá válsz a saját életed irányításában.

10. Találékonyság

Egy válás során mindenféle helyzetbe kerülhetünk, így szükségünk lesz újszerű és rögtönzött megoldásokra. Hogyan találj albérletet egyedül, vagy hogyan neveld a gyermekeidet egy állandó társ nélkül? – problémamegoldásból nap, mint nap bizonyítanod kell. Minél többet gyakorolunk valamit, annál jobban belejövünk. És a házasság vége számtalan lehetőséget kínál a találékonyságod fejlesztésére.

11. Bölcsesség

Vannak, akik a válást a fejlődés egyik útjelző kövének tekintik. Egy eseménynek, amelyből tanulni lehet. Márpedig minden tapasztalással bölcsebbek leszünk.

 


Véleményed?

Játékos randik - társkeresés rendhagyó módon!

Társkereső vagy? Mit szólnál egy remek hangulatú estéhez, társasjátékokkal, egy csapat társkereső társaságában? Budapest legkülönlegesebb ismerkedős estéje vár, tarts velünk a személyes ismerkedős programokon - itt mindenki 3 dimenziós! Részletek...

tic tac toe 1777815 960 720

Túrarandik egész évben!

Kellemes program, ahol mindenki társkereső: ez a Randimásképp. Programjainkon lazán, kötetlenül, játékosan ismerkedhetsz, nem kell szemtől-szembe randiznod senkivel, és a futószalagos sablonokat is otthon hagyhatod. Mintha egy baráti csapatban lennél, kipróbálod? Budapest környékén kirándulunk!

walking 1149747 1280