A pezsgőt általában csak akkor vesszük elő, ha ünnepelni akarunk. Pedig jó lenne, ha nemcsak a különleges alkalmakon, randikon jutna eszünkbe, hiszen a pezsgőivásnak számos előnye és haszna is van. Rögtön az első, hogy a gyöngyöző ital kevesebb kalóriát tartalmaz, mint más alkoholos levek. Javítja a kedélyállapotot, ráadásul a szívnek is egészséges, és még közel sincs vége a jó tulajdonságainak!
Egy közelmúltban megjelent tanulmány szerint heti 1-3 üveg pezsgő elfogyasztása a feledékenység ellen hat, és védi az agyat az olyan, leépüléssel járó betegségektől, mint pl. a demencia vagy az Alzheimer kór. A kutatók úgy vélik, hogy a fenolos összetevők kedvezően alakulnak át olyan fehérjékké, melyek a memória működésében játszanak szerepet. A korral ugyanis ezek a fehérjék egy része lebomlik, így jóval kevésbé hatékonyan tud működni az információtárolás az agyunkban. A pezsgőkészítéshez használt vörös szőlőkben (pl. Pinot Noir vagy Pinot Meunier) és fehér szőlőkben (Chardonnay) viszont magas a fenolos összetevők aránya.
Ezek az összetevők lassítják a fehérjék elvesztésének folyamatát és védik az agyat az öregedéstől. Érdekes eredmények ezek, melyek azt mutatják, hogy a pezsgő mértékkel történő fogyasztása nagy valószínűséggel hatással van a szellemi folyamatokra és a memóriára is. Hangsúlyozottan mindössze heti 1-2 üveg pezsgőről van szó, nem mértéktelen ivászatról. A felelős alkoholfogyasztásról akkor sem szabad megfeledkezni, ha a pezsgőzés még a jobb vérkeringésre, és a szív egészségére is jó hatással van. A pezsgőben található ásványi anyagok és nyomelemek bónuszként még egészségesek is!
Mireille Guiliano „A francia nők nem híznak”c. bestseller szerzője is egyetért abban, hogy a pezsgőzésnek jelentős hatás van az egészségre, mégpedig az ásványi anyagok és nyomelemek magas tartalma miatt (magnézium, Kálium, cink, líthium- természetes hangulatszabályzó). Bátran vegyük elő tehát a behűtött üveget különleges alkalmakon is, de akkor is, ha csak egy számunkra fontos személlyel találkozunk!