Kíváncsi vagy, ki támogat Téged?

Sokat dolgozunk, hogy ezen az oldalon NEKED valami értékeset nyújtsunk. Nem kérünk mást, minthogy néha megnézd egy-egy hirdetőnk weboldalát – aki cserébe kifizeti a munkánkat. Engedd, hogy más fizessen a kíváncsiságodért. Engedélyezd a hirdetéseket ezen az oldalon és ismerkedj meg a szponzoraiddal.

Jó lesz az, ha összejövök a kollégámmal?

Jó lesz az, ha összejövök a kollégámmal?
2016
febr.
23

Nagyon tetszik a pénzügyes lány, és úgy látom, hogy én is neki. Belemenjek-e ebbe a viszonyba, vagy meg fogom bánni?


A felmérések szerint az alkalmazottak 40-47 %-ának volt már munkahelyi kapcsolata, és további 20 % mutatott hajlandóságot ilyen viszonyra. De miért keresnek és találnak párt az emberek a munkahelyükön?

Miért pont a kollégával?

Egy korábbi tanulmány (Quinn) 1977-ben úgy vélte, hogy az emberek a szerelem, az ego erősítése és a munkahelyi előmenetel érdekében néznek körül másként is az irodában. Egy újabb felmérés szerint (Cowan és Horan) a munkahelyi románcnak az alábbi 4 oka lehet:

1. Idő. Mivel manapság rengeteg időt töltünk a munkahelyünkön, természetes, hogy ott kapcsolatok, szimpátiák születnek. Vannak, akik azt állítják, hogy a rengeteg együtt töltött óra felelős azért, hogy a munkatársak felé kezdünk vonzalmat érezni. Egyszerűen azzal osztjuk meg az életünk intim dolgait, a belső gondolatainkat, az előtt fedjük fel magukat, akivel a legtöbb időt töltjük.

2. A lehetőség. Az alkalmazottak szerint egy cég megengedi, sőt el is várja a dolgozók közelségét, szoros együttműködését. A különböző csapatépítők is azt a célt szolgálják, hogy a munkavállalók minél jobban tudjanak együtt dolgozni, egymásra hangolódni. Van, amikor ez túl jól sikerül. Kényelmi szempontok mellett arról is szó van, hogy hasonló lehet az érdeklődési körük, hiszen ugyannál a cégnél dolgoznak.

3. Hasonlóság. Az együtt töltött rengeteg idő alatt sok mindent megtudunk egymásról, felfedezzük a közös pontokat, hasonlóságokat. Sokan ennek és kevésbé a fizikai vonzalomnak tulajdonítják, hogy viszonylag gyakran alakul ki a vonzódás. Ez a fajta közös gondolkodás, megértés, hasonlóság egyszerűen idővel átcsap valamiféle szerelembe.

4. A felszedés esete. Vannak olyan kapcsolatok is, amelyeket a fizikai vonzalom és a szexualitás irányít. Itt nincs másról szó, mint szexről, amit egyes munkahelyeken elég könnyű kivitelezni.

A szakértők azt tapasztalták, hogy a munkahelyi románcba bonyolódók többféle indokot neveztek meg, de tagadták, hogy felszedték volna egymást. Mindig más kollégák viszonyát említették példaként, sosem a sajátjukat.

A munkahelyi kapcsolatok ugyanakkor bonyolultak is, különös kihívásokkal küzdenek. Meg kell birkózniuk azzal, hogy egész nap együtt vannak, így egybefolyik a munka és a magánélet, másfelől pedig a kollegák pletykáit, esetleges ellenségeskedését, rosszindulatát is kezelni kell.

Gyorsan terjed a munkahelyi pletyka

Az egyik tanulmány célja az volt, hogy kiderítse, a kollégák miként szereznek tudomást egy munkahelyi szerelemről, hogyan értesülnek arról, hogy valakik randiznak a cégnél. A szakértők kétféle ismeretszerzési módot azonosítottak: a személyeset, és a közvetettet.

Nem meglepő, hogy a személyes információszerzés olyan helyzeteket foglal magába, amikor valamelyik érintett elmondja egy kívülállónak, hogy egy kollegával viszonya van.

1. Nem verbális viselkedés. az érintett felek úgy viselkednek, hogy a körülöttük lévők gyanakodni kezdenek: közel ülnek egymáshoz, együtt járnak ebédelni, flörtölnek, lopott pillantásokat vetnek egymásra.

2. Pletyka. A munkahelyi románc gyakran futótűzként terjedő pletykák révén kerül napvilágra. Valaki meglátja a párt, hogy együtt érkeznek reggel, és máris elújságolja mindenkinek.

3. Tettenérés. Rajtakapják a szerelmeseket, amint csókolóznak, vagy olyan intim módon érnek egymáshoz, ami bizonyítja, hogy jóval több van köztük kollegiális viszonynál.

A tanulmány készítői feltételezték, hogy a munkatársak reakciója jobb és megértőbb volt, ha a munkahelyi románcról közvetlenül, személyesen szereztek tudomást, és nem közvetve, pletykák vagy tettenérés révén.

Másként viselkedünk valakivel, ha tudjuk, hogy a főnökkel kavar?

A kutatók (Horan és Chory) azt is vizsgálták, hogy miként beszélnek, viselkednek egymással a kollégák, ha valamelyiküknek viszonya van a munkahelyen. Más szavakkal, ha a munkatársadról tudod, hogy valamelyik munkatársaddal jár, akkor úgy viszonyulsz hozzá, mint ahogy a neme alapján viszonyulnál hozzá, vagy pedig másképpen, attól függően, hogy egy alkalmazottal jár, vagy esetleg egy főnökkel?

Az eredmények azt mutatják, hogy a felettessel randizó kollégákat a többiek kevésbé tartják hitelesnek. Kevésbé hisznek nekik, kevésbé tartják őket megbízhatónak, nem állnak annyira közel hozzájuk és többet hazudnak nekik. Különösen a nőket ítélik meg negatívan, ha a főnökkel bonyolódnak viszonyba.

Ha a munkatársad olyan valakivel randizik, aki szintén veletek dolgozik, akkor egyenlőtlenséget, megbillent egyensúlyt érezhetsz, mintha nem lennének helyükön a dolgok. Az emberek azt feltételezik, hogy a munkahelyi kapcsolatban élőknek titkos szövetségük van, vagy olyan információkat is birtokolhatnak, megoszthatnak egymással, amelyhez a többiek nem férhetnek hozzá. Emiatt nem érzik fairnek ezeket a viszonyokat, és negatívan állnak hozzájuk. Ha egy kollégád a főnök szeretője, akkor apróbb kihágásokkal törleszthetsz (pl. tovább ebédelsz, vagy nem tartod be a házirendet), bár lehet, hogy neked fel sem tűnik ez a renitens viselkedés.

Egy felmérés szerint a munkavállalók 47%-a került már párkapcsolatba kollégával, és további 20%-uk fogékony lenne az ilyesmire (Shellenbarger). A tanulmányból az is kiderült, hogy az emberek egyre kevésbé érzik úgy, hogy a munkahelyi románcok titkolnivalók lennének. Várhatóan egyre nagyobb lesz a céges viszonyok térhódítása, hiszen egyre több időt töltünk a munkahelyünkön. A szakértők azt tanácsolják, az ilyen kapcsolatok előtt mindig mérlegeljük azok várható rizikóját. És mindenképpen magunk jelentsük be, ha viszonyt kezdünk egy munkatárssal, mert így sokkal pozitívabb lesz a fogadtatás. Az őszinteség, a kapcsolat felvállalása lehet a jó taktika, bár még így is valószínű, hogy az emberek másképpen fognak veletek kommunikálni.

 
Véleményed?

Játékos randik - társkeresés rendhagyó módon!

Társkereső vagy? Mit szólnál egy remek hangulatú estéhez, társasjátékokkal, egy csapat társkereső társaságában? Budapest legkülönlegesebb ismerkedős estéje vár, tarts velünk a személyes ismerkedős programokon - itt mindenki 3 dimenziós! Részletek...

tic tac toe 1777815 960 720

Friss borda

Túrarandik ősszel és télen!

Kellemes program, ahol mindenki társkereső: ez a Randimásképp. Programjainkon lazán, kötetlenül, játékosan ismerkedhetsz, nem kell szemtől-szembe randiznod senkivel, és a futószalagos sablonokat is otthon hagyhatod. Mintha egy baráti csapatban lennél, kipróbálod?Budapest környékén kirándulunk!

walking 1149747 1280