Drágább, mint a nászút?
A KSH adatai szerint 2023 és 2024 között a tojás ára 28%-kal, a sajté 21%-kal, a marhahúsé pedig közel 30%-kal emelkedett Magyarországon. Egy régi családi recept, amelyhez például 1 kg marhahús, parmezán, friss bazsalikom és olívaolaj szükséges, ma akár kétszer annyiba kerülhet, mint néhány éve. Ez a drágulás a párok mindennapjait is átszövi: míg korábban egy gombás rizottó inkább meghitt közös program volt, ma már kisebb beruházásnak számít – szinte olyan költség, mint egy hétvégi wellness.
A nagy konyhai alku
Sok pár ilyenkor új kreatív megoldásokhoz nyúl – a húsos fogások helyett több zöldséges étel kerül az asztalra, vagy a drága import hozzávalókat hazai alternatívákkal helyettesítik. A kompromisszumok azonban nem mindig zökkenőmentesek: a NÉBIH felmérése szerint a magyar háztartások 42%-ában a bevásárlás és az élelmiszerárak témája rendszeresen okoz vitát. És valljuk be, van abban valami ironikus, amikor a „filléres” vacsora végén rájössz: ugyanannyit költöttetek, mintha étterembe mentetek volna – csak itt a pincér szerepét a párod tölti be, és a borravalót mosogatás formájában fizeted.
Szerelmi menüterv
A gasztro-infláció így egyfajta párkapcsolati stresszteszt is: kiderül, mennyire vagytok rugalmasak, kreatívak és hajlandóak engedni egymás ízlésének. Vannak párok, akik közös „gazdasági menüt” dolgoznak ki – például heti két húsmentes napot, vagy kizárólag szezonális, olcsóbb alapanyagokból főznek –, mások viszont hajlamosak elvitatkozni azon, hogy tényleg szükség volt-e a különleges olívaolajra. A szerelem szép, de ha egy liter tej ára már vitát generál, akkor az infláció nemcsak a konyhapénzt, hanem a türelmet is felzabálja.