Fizessen a hirdető helyetted!

Sokat dolgozunk, hogy ezen az oldalon NEKED valami értékeset nyújtsunk. Nem kérünk mást, minthogy néha megnézd egy-egy hirdetőnk weboldalát – aki cserébe kifizeti a munkánkat. Engedd, hogy más fizessen a kíváncsiságodért. Engedélyezd a hirdetéseket ezen az oldalon és ismerkedj meg a szponzoraiddal.

Egy ágyban az ellenséggel - 3.rész

Egy ágyban az ellenséggel - 3.rész
2016
aug.
29

Igaz történet, döbbenetes fordulatokkal.

Miután feljelentést tettem a rendőrségen és komolyabban utána néztem a dolgoknak, fényt derült korábbi áldozatokra is. Talán nem kellett volna az egyik élettársát úgy lehúzni, hogy a barátnő nevére vetette meg a saját maga által használt mobil előfizetést, ami nem volt titkos, ahogy az akkorra már elhagyott barátnő száma sem. Válogatott hazugságokkal tévesztett és károsított meg több hölgyet, akik párkapcsolatban voltak vele (3-5 hónapig), de akadtak férfi becsapottak is. Az már csak hab a tortán, hogy kétszer annyi gyereke van, mint amennyit bevallott.

Azt gondolod, veled nem történhet meg? Ez csak a naiv 35-45 éves nőket érinti?

Sok férfi áldozat is van, de ők főleg nem mesélnek erről senkinek. A szociopaták jelentős hiteleket vetethetnek fel pl. a vállalkozásukhoz, vagy egy „kiváló” befektetéshez, a másik nevére. Természetesen együttlakás, közösen tervezett jövő, gyermekvállalási próbálkozások mellett. Gyakran előfordulnak kisebb-nagyobb lopások is, melyeket mindvégig tagadnak, megpróbálnak másra hárítani. Az áldozatok nem szólnak az egészről senkinek, mert kellemetlen, hogy velük ilyen megeshetett, nem tudják bizonyítani, vagy egyszerűen nincs elég információjuk a kár okozójáról.

Ezt a csalók pontosan tudják, ezért garázdálkodhatnak évekig szabadon.

Mi az, hogy a szociopata?

Antiszociális személyiségzavar. Ez nem betegagyú skizót vagy sorozatgyilkost jelent. Ők pont úgy néznek ki és viselkednek, mint az átlagos, normális emberek. De nem azok. Köztünk élnek, nap mint nap találkozhatsz velük, csak épp nincs sem értékrendjük, sem lelkiismeretfurdalásuk. Beszédes az egyik könyvcím is, ami tárgyalja a témát: Épelméjűség, mint álarc. Megtanulják, hogyan kell normális ember benyomását kelteni, de sosem voltak azok, a jelek már fiatalkorban is megmutatkoznak.

• Nem éreznek semmit - vagy csak egy néhány éves gyermek szintjén-, sem szeretetet, sem megbánást vagy bűntudatot. Nem érdekli őket mások fájdalma, anyagi kára, de mesterien színlelik ezeket. Nem számít nekik se férfi, se nő, se gyerek, se idős, se élő, se holt (gyakran hazudoznak halálról, balesetről, betegségekről, tragédiákról), meglopnak, becsapnak bárkit.

• Stílusuk lehengerlő, kedvességük, figyelmességük ellenállhatatlan, bármit meggyőzően eljátszik a cél érdekében.

• Nem tanulnak a hibáikból, többször elkövetik ugyanazt, akkor is, ha már meggyűlt a bajuk a hatóságokkal. Nem változnak, bár mindig ezt ígérik.

• Szemrebbenés nélkül, betegesen hazudoznak, felelőtlenek, ígérgetnek, mindent kimagyaráznak, másokat hibáztatnak.

• Nem stresszelnek, ha bűnt követnek el, vagy lebuknak a hazugságaikkal, nem aggódnak.

• Gyakran váltogatják partnereiket, munkahelyüket, lakóhelyüket, hamar elunják magukat.

• Jellemző lehet még az agresszivitás, a viselkedés gyenge kontrollja (fenyegetőzés, kiszámíthatatlanság, káros szenvedélyek), a manipuláció és a bosszúállás.

Tudják, ha törvénybe ütközőt tesznek, csak épp nem érdekli őket. Jó hír, hogy büntethetők, rossz hír, hogy esély sincs a tartós változásra, nincs gyógymód.

Egyes források szerint minden 30. ember szociopata, gyakran pszichopataként is említik őket, kissé keverednek a fogalmak. Véleményem szerint előfordulásuk az internetes társkeresőkön sokkal gyakoribb lehet ennél, mivel ez igen kedvelt vadászterületük.

Hogy lehet felismerni, kiszűrni őket?

Rövidtávon: nagyon nehezen. Aki még soha nem találkozott hasonlóval, annak szerintem a kezdetekben sehogy. Tökéletes színész, tökéletes pszichológus, mindig hamarabb ismer ki ő téged, mint te őt. Sokszor az okozott kárt csak később fedezed fel, ami nem csak anyagi jellegű lehet (visszaélés az adataiddal, fotóiddal, kapcsolataiddal, lejáratás hatóságok előtt vagy munkahelyen), nem beszélve a lelki károkról, amit maguk után hagynak. Hazugságaik pont olyanok, mint a marketingre költött pénz, aminek a fele kidobott pénz, csak nem lehet tudni, melyik fele. Mindenben van igazság, amit mondanak, csak nem tudni, mennyi és melyik része. Ha épp az igaz felét ellenőrizzük le, könnyen elaltathatjuk gyanakvásunkat.

Ráadásul először mindig ő ad, segít bármiben, kiépíti a bizalmadat, hogy később sokkal többet elvehessen, kihasználhasson. Annyira ügyesek, hogy alig észleled az átmenetet a kettő között, egyszer csak azt veszed észre, hogy mindent te fizetsz.

Mit tehetsz?

A kapcsolat kezdetén óvatosan az információkkal! Kiválóan olvas a jelekből, anyagi helyzeted felméréséhez nem kell rákérdeznie, mennyit keresel. Elég, ha tudja, hol, milyen munkakörben, van e hiteled, lakásod, kocsid, jársz e nyaralni, mit sportol a gyerek, mi a hobbid, milyen telefonod, számítógéped van. Ezek a témák minden embernél viszonylag korán előkerülnek az ismerkedés során. Ha nemrég örököltél, van egy kiadó lakásod, vagy árulod a kocsidat, céges hitelt veszel fel stb., ezekről akkor se számolj be, ha ő részletesen kitálal anyagi helyzetéről (amiből könnyen lehet, hogy egy szó sem igaz)!

Ne higgy el alapból mindent, hallgass a megérzéseidre! Ha furcsa, mert nem találod sehol a neten, vagy alig vannak ismerősei, soha nem találkoztál a régi barátaival, családtagjaival, munkatársaival, csak mindig ígérgeti, nézz utána alaposabban, ellenőrizd. Ha túl sok a hihetően tálalt, de másokkal ritkán megeső történet, mindenhol van egy befolyásos ismerőse, gyanakodj, légy körültekintőbb!

Fokozottabban ügyelj az értékeidre! Nem életszerű, hogy felnőtt emberek hetekig ne járjanak egymás lakásán. Amíg nem ismered eléggé (pár hónap sem biztos, hogy elég erre), ne hagyd egyedül a lakásban, addig sem, amíg leugrasz a kocsidból felhozni valamit. Távozása előtt vess egy pillantást a telefonodra és tárcádra, ne adj kölcsön fényképezőgépet vagy más értéket „csak a gyerek ballagására, mert a te géped olyan szép képeket készít”, ha te nem vagy ott. Ne tarts otthon vagy a tárcádban nagyobb összegű készpénzt, ha mégis muszáj, soha ne tudjon róla új partnered.

Vigyázz az anyagiakkal! Természetesen nem mindenki csaló, aki kölcsön kér. Ha jól megfontoltad és úgy döntesz, kölcsön adsz újdonsült szerelmednek, mindig legyen írásos nyoma és tanúk előtt történjen. Ne hagyd, hogy sürgessen, vagy kifogásokat keressen, miért utólag írjátok meg a papírt. Ettől még megtéveszthet, eltűnhet a pénzzel, de legalább lesz bizonyítékod. Magad intézd a befizetéseidet, legyen szó csekk feladásról (hiába épp a posta felé megy, és szívesen elintézi neked), tanfolyami díjak vagy iskolai ebéd befizetéséről, autószervízről.
A legfontosabb, ha károd keletkezett egy ilyen ember miatt, ne hallgass, hanem jelentsd fel!!

A történet első részét és második részét korábban olvashattátok.

 
Véleményed?

Játékos randik - társkeresés rendhagyó módon!

Társkereső vagy? Mit szólnál egy remek hangulatú estéhez, társasjátékokkal, egy csapat társkereső társaságában? Budapest legkülönlegesebb ismerkedős estéje vár, tarts velünk a személyes ismerkedős programokon - itt mindenki 3 dimenziós! Részletek...

tic tac toe 1777815 960 720

Friss borda

Túrarandik ősszel és télen!

Kellemes program, ahol mindenki társkereső: ez a Randimásképp. Programjainkon lazán, kötetlenül, játékosan ismerkedhetsz, nem kell szemtől-szembe randiznod senkivel, és a futószalagos sablonokat is otthon hagyhatod. Mintha egy baráti csapatban lennél, kipróbálod?Budapest környékén kirándulunk!

walking 1149747 1280