Engedd meg, hogy bemutassuk a szponzorod!

Sokat dolgozunk, hogy ezen az oldalon NEKED valami értékeset nyújtsunk. Nem kérünk mást, minthogy néha megnézd egy-egy hirdetőnk weboldalát – aki cserébe kifizeti a munkánkat. Engedd, hogy más fizessen a kíváncsiságodért. Engedélyezd a hirdetéseket ezen az oldalon és ismerkedj meg a szponzoraiddal.

Ne ámítsd magad, ezek a jelek mérgező kapcsolatra utalnak!

Ne ámítsd magad, ezek a jelek mérgező kapcsolatra utalnak!
2023
szept.
15

Ideje lépni vagy változtatni, ha ezt az 5 jelet tapasztalod, a mérgező kapcsolat megbetegít!


A rózsaszín köd mögül nehéz reálisan megítélni a partnerünket. Amikor beleszeretünk valakibe, hajlamosak vagyunk idealizálni őt, figyelmen kívül hagyni azokat a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy valami nem normális, hogy mi ketten nem erősítjük egymást, hanem épp ellenkezőleg. Saját párkapcsolatunkat nem is tudjuk objektíven szemlélni. Az idő elteltével azonban tisztul a kép, és elérkezünk a kérdéshez: vajon egészséges a viszonyunk, vagy mérgező? Nem mindig könnyű megítélni, hogy csak természetes hullámvölgyek és hegyek váltakoznak a kapcsolatban, vagy az összeférhetetlenség jelei mutatkoznak.

Az, hogy mennyire fogadjuk el a mérgező kapcsolatot, milyen eséllyel kerülünk bele újból és újból ilyenbe, a gyerekkorunkra vezethető vissza. Tudattalanul is az ott tapasztalt mintákat keressük, így ha a viszonyunk a szüleinkkel negatív és egészségtelen volt, akkor felnőve nagy eséllyel hasonló kapcsolatokba futunk majd bele.
Íme, a mérgező kapcsolat 5 figyelmeztető jele!

1. A párod a lehető legrosszabbat hozza ki belőled

Ha boldog és egészséges kapcsolatban élsz, akkor általában jókedvű vagy, és ez a pozitív energia kihat az életed más területeire is, a munkádra, a baráti kapcsolataidra, és az önmagaddal való viszonyodra, önértékelésedre is. Azonban ha mérgező kapcsoltban élsz, akkor nem tudsz önmagad lenni, állandóan úgy érzed, hogy meg kell játszanod magad, egyfajta álarcot kell viselned, hogy a partnered számára elfogadható legyél. Amennyiben nem tudsz önmagad lenni, érzelmileg hamar kimerülsz. Egy jó párkapcsolatban elégedett vagy, míg egy mérgezőben folyton valami másra vágysz. Nemcsak te nem ismersz magadra, de egy idő után a családod, a barátaid is úgy érzik, hogy árnyéka vagy önmagadnak.

2. Állandó a hatalmi harc

Amikor vitáztok, úgy tűnik, hogy a társad győzni szeretne, vagy úgy, hogy valóban a problémát igyekszik megoldani? Ahelyett, hogy empátiával és együttérzéssel közelítene a helyzet felé, inkább úgy tűnik, hogy az ellenőrzés, a kontrollálás a célja? Ha úgy próbálod elképzelni a kapcsolatotokat, mint egy mérleghintát, akkor mit látsz? Egészséges, harmonikus viszonyban a mérleghinta körülbelül egyensúlyban van, a felek egálban tartják az erőviszonyokat. Mérgező kapcsolatban viszont az egyikük állandóan erőfölénnyel akarja a másikat a földön tartani, lenyomni, destabilizálni.

3. Nagyon eltérő a kommunikációs stílusotok

Ha nézetletérésetek támad, akkor mi a természetes reakció: megpróbáljátok megoldani, vagy egyikőtök megsértődik és távozik a színről? Egy mérgező partner jellemzően ignorálja a problémákat, vagy megtagadja azok megvitatását. Ha te inkább passzív vagy, és szereted egyedül megoldani a gondokat, nehezen mutatod ki az érzelmeidet, miközben a párod ennek ellenkezője: harsány, mindent azonnal akar, és ami a szívén, az a száján, akkor nehéz lesz megtalálnotok az egyensúlyt. Néhány esetben az önzőség agresszióba csaphat át, és a másik fél lesz az elszenvedője. Menekülj, ha a gondokat mindig elfojtjátok, vagy a szőnyeg alá söpritek - ez nem a megfelelő kommunikáció.

4. Partnered alaptalanul és állandóan féltékeny

A féltékenységet sokan a szerelem jelének tartják, és bizonyos mértékű féltékenységgel nincs is semmi gond. Azonban a beteges féltékenység a kontrolláló, állandóan irányítani akaró, birtokoló ember sajátja. Valójában a bizalom hiányát jelzi, ami alapvető pillére lenne egy egészséges kapcsolatnak. Ez a fajta viselkedés nem normális, olyan mintha a partnerünk állandóan azt követelné, hogy bebizonyítsuk, hogy nem bántjuk őt, ezért egészen közelről figyel, de valójában esélyünk sincs bebizonyítani, mert semmilyen bizonyíték nem elég számára. A kiegyensúlyozott kapcsolatban ez fordítva van: egészen addig bizalmat szavazunk a másiknak, amíg azt (esetleg) el nem játssza.

5. Rosszul érzed magad, ha a párod a közeledben van

Az egészséges kapcsolat támogató, bíztató, nem pedig kritizáló és megalázó. Nem normális és elfogadható, ha a társad állandóan gúnyt űz belőled, mások előtt megaláz, folyamatosan a hibáidat keresi. Ha a partnered társaságában állandóan ideges vagy, és úgy érzed, hogy semmit sem tudsz helyesen, megfelelően csinálni, ez a legerősebb figyelmeztető jel, hogy rossz úton haladsz.

 


Véleményed?

Játékos randik - társkeresés rendhagyó módon!

Társkereső vagy? Mit szólnál egy remek hangulatú estéhez, társasjátékokkal, egy csapat társkereső társaságában? Budapest legkülönlegesebb ismerkedős estéje vár, tarts velünk a személyes ismerkedős programokon - itt mindenki 3 dimenziós! Részletek...

tic tac toe 1777815 960 720

Túrarandik egész évben!

Kellemes program, ahol mindenki társkereső: ez a Randimásképp. Programjainkon lazán, kötetlenül, játékosan ismerkedhetsz, nem kell szemtől-szembe randiznod senkivel, és a futószalagos sablonokat is otthon hagyhatod. Mintha egy baráti csapatban lennél, kipróbálod? Budapest környékén kirándulunk!

walking 1149747 1280