Bemutatjuk aaa… szponzorodat!

Sokat dolgozunk, hogy ezen az oldalon NEKED valami értékeset nyújtsunk. Nem kérünk mást, minthogy néha megnézd egy-egy hirdetőnk weboldalát – aki cserébe kifizeti a munkánkat. Engedd, hogy más fizessen a kíváncsiságodért. Engedélyezd a hirdetéseket ezen az oldalon és ismerkedj meg a szponzoraiddal.

Egy kapcsolat öt szakaszból áll, de sokan már a harmadiknál feladják

Egy kapcsolat öt szakaszból áll, de sokan már a harmadiknál feladják
2022
szept.
21

A szerelem az egyik legcsodálatosabb érzés, sokszor mégis nehézzé válik az idővel.

 

Ahhoz, hogy sikerüljön elérni a "boldogan éltek, míg meg nem haltak" típusú kapcsolatot, Jed Diamond, amerikai pszichoterapeuta a következő szakaszokra bontotta a boldog kapcsolatokat:

Az első szakasz a szerelembe esés.

Ilyenkor minden csodálatosnak és hibátlannak tűnik. A hormonok tombolnak, az egymás iránti lelkesedés nő, sose voltunk még boldogabbak. Ekkor hiszünk abban, hogy minden tökéletes, oda képzeljük azt is, ami nincs ott, és úgy gondoljuk, ez örökre így marad, köszönhetően a testünket elárasztó dopaminnak, oxitocinnak, szerotoninnak, tesztoszteronnak és ösztrogénnek. Kicsit elrugaszkodunk a valóságtól, de a mámorosságban ez jól is esik, a másik hibáit, tökéletlenségeit aranyosnak találjuk.

A második szakasz a párrá válás.

Összejöttünk, minden szép, elkezd elmélyülni a kapcsolat. Megismerjük egymás rigolyáit, ízlését, szokásait, elkezdünk "mi"-ben gondolkodni. Közös otthon, családalapítás, közös célok kerülnek napirendre. A rózsaszín köd időnként fellibben, és egyre többet látunk a valóságból, de a kötődés erős, így túllibbennünk rajta.

A harmadik szakasz a kiábrándulás ideje.

Ezen a ponton sokan szakítanak is. Ami korábban olyan aranyosnak tűnt, már idegesítővé válik. Már jól ismerjük egymást, tudjuk mi után mi jön, előkerülnek a dilemmák, hogy biztos jó ember mellett vagyunk? Tudunk még újat mutatni egymásnak? Ha a lángolás elmúlt és kiderül, hogy mégsem akkora az összeillés, akkor a kapcsolatnak is vége. Ha a szeretet és a kötelék elég erős, akkor ezen az idegesítő szakaszon túl lehet jutni. Elfogadjuk azt, hogy senki sem tökéletes, mi sem, így a másik fél bosszantó dolgait ugyan nem szeretjük, de megpróbáljuk tolerálni.

Így jöhet el a negyedik szakasz, a tartós kapcsolat kialakulása.

A valóságot látva is szeretjük és támogatjuk egymást, a vágyaink és a realitás elkezdenek egy síkba kerülni. Nem lesz mindig minden felhőtlen, de megtanulunk ezzel együtt élni és közösen megoldásokat keresni. A szövetségünk kitart a nehézségekben is, és együtt örülünk a jó dolgoknak.

Az ötödik szakaszban kialakul az összetartozás.

Amit tényleg már csak a halál választ el. A stabil alapokon nyugvó közös élet, a szeretet, amit nem tud megingatni semmi. Ennek harmóniája látszik a régóta együtt élő pároknál, akik pillantásokból és fél szavakból is értik egymást, és kitartanak egymás mellett, ameddig lehetséges.

Ahhoz, hogy elérjük az ötödik szakaszt, fontos, hogy valóban megismerjük a másikat, hogy jól válasszuk, és a kapcsolat ideje alatt se felejtsük el, hogy miért pont rá esett a választás.

Forrás: www.thinkinghumanity.com

 


Véleményed?

Játékos randik - társkeresés rendhagyó módon!

Társkereső vagy? Mit szólnál egy remek hangulatú estéhez, társasjátékokkal, egy csapat társkereső társaságában? Budapest legkülönlegesebb ismerkedős estéje vár, tarts velünk a személyes ismerkedős programokon - itt mindenki 3 dimenziós! Részletek...

tic tac toe 1777815 960 720

Túrarandik ősszel és télen!

Kellemes program, ahol mindenki társkereső: ez a Randimásképp. Programjainkon lazán, kötetlenül, játékosan ismerkedhetsz, nem kell szemtől-szembe randiznod senkivel, és a futószalagos sablonokat is otthon hagyhatod. Mintha egy baráti csapatban lennél, kipróbálod?Budapest környékén kirándulunk!

walking 1149747 1280