Bemutatjuk aaa… szponzorodat!

Sokat dolgozunk, hogy ezen az oldalon NEKED valami értékeset nyújtsunk. Nem kérünk mást, minthogy néha megnézd egy-egy hirdetőnk weboldalát – aki cserébe kifizeti a munkánkat. Engedd, hogy más fizessen a kíváncsiságodért. Engedélyezd a hirdetéseket ezen az oldalon és ismerkedj meg a szponzoraiddal.

Küszöbön a férfiak számára gyártott fogamzásgátló tabletta?

Küszöbön a férfiak számára gyártott fogamzásgátló tabletta?
2023
máj.
16

Tudatos tervezés.


Forradalmi újdonság, férfi fogamzásgátló tabletta készülhet hamarosan, miután a tudósoknak sikerült egy olyan gént azonosítaniuk, amelynek kikapcsolása után átmenetileg megszűnik a spermák termékenysége. A történelmi áttörés jelentőségét tovább növeli, hogy a tervezett pirulának nincs mellékhatása és állatoknál is alkalmazható lesz, hogy megelőzze a túlnépesedést és kiváltsa az ivartalanítást.

A kutatócsapat egy olyan, gén által kódolt fehérjét fedezett fel, amit kizárólag a hereszövetben találtak meg az emlősöknél és amely csökkentette a spermaszámot és deformálta a megmaradt spermákat, így azok nem voltak képesek megtermékenyíteni a petesejtet.

Pontosan úgy, mint a nőknél alkalmazott fogamzásgátlók, a terméketlenséget okozó fehérje destabilizálása a férfiaknál sem állandó, ami azt jelenti, hogy a spermák is helyreállnak, amint abbahagyja valaki a tabletta szedését.

A Washington Állami Egyetem kutatói hím egerek vizsgálata során azt vették észre, hogy amely egyedeknél hiányzott az Arrdc5 gén a hereszövetekben, 28%-kal kevesebb spermát termeltek és a termelt hímivarsejtek 2,8-szor lassabban mozogtak normál társaiknál. Az eredmények arra utalnak, hogy az említett gén által kódolt fehérje létfontosságú a normál spermatermelés szempontjából.

A tudósok elemezték a rendelkezésre álló adatokat, a DNS és fehérje szekvenciákat emlősöknél és azt találták, hogy a bizonyos gén szinte mindegyik emlősfajnál megtalálható.

A kutatók most azon dolgoznak, hogy hatékony fogamzásgátló tablettát fejlesszenek, hogy a férfiak kezébe is több lehetőség kerüljön a gyerekvállalás terén. Egy ilyen pirula a vadállatoknál is megakadlyozhatná a túlszaporodást és a háziállatoknál is kiválthatná az ivartalanítást.

Napjainkban a férfiak fogamzásgátlásra leginkább műtéti lehetőségek adódnak és csak kevesen döntenek a vazektómia mellett. Egy ilyen új irányvonalnak messzemenő hatása lenne. A tanulmány szerzői, Dr. Jon Oatley és Dr. Mariana Giassetti ideiglenes szabadalmat nyújtottak be az ezen a génen és az általa kódolt fehérjén alapuló férfi fogamzásgátlóra.

 


Véleményed?

Játékos randik - társkeresés rendhagyó módon!

Társkereső vagy? Mit szólnál egy remek hangulatú estéhez, társasjátékokkal, egy csapat társkereső társaságában? Budapest legkülönlegesebb ismerkedős estéje vár, tarts velünk a személyes ismerkedős programokon - itt mindenki 3 dimenziós! Részletek...

tic tac toe 1777815 960 720

Túrarandik egész évben!

Kellemes program, ahol mindenki társkereső: ez a Randimásképp. Programjainkon lazán, kötetlenül, játékosan ismerkedhetsz, nem kell szemtől-szembe randiznod senkivel, és a futószalagos sablonokat is otthon hagyhatod. Mintha egy baráti csapatban lennél, kipróbálod? Budapest környékén kirándulunk!

walking 1149747 1280