Nyomtatás

6 apróság, amitől tudományosan bizonyított, hogy jobb napunk lesz

6 apróság, amitől tudományosan bizonyított, hogy jobb napunk lesz
2016
jan.
13

Hajtós meló, szürke idő, rohanás. Hogyan lehet kikeveredni a stresszes mindennapokból?


A túlzott stressznek hosszú távú következményei vannak a szervezetre, károsan hat az egészségre. Magas vérnyomás, érelmeszesedés, szívproblémák, gyenge immunrendszer-hogy csak néhányat említsünk azon problémák közül, amelyeket a folyamatos stressznek köszönhetünk. Kevesen vehetnek ki egyévnyi szabadságot, de bárki alkalmazhatja azt a pár trükköt, amitől tudományosan bizonyítottan nyugodtabb, jobb napja lesz!

1. Lélegezzünk mélyeket

A rohanós, stresszes napokon kisebbeket és gyorsabbakat lélegzünk, szinte kapkodjuk a levegőt. Szerencsére a testünk „becsapható" – lenyugtatható úgy, hogy lassú, mély levegővételekkel trükközünk. Vegyünk nagy, mély lélegzetet, és pár másodpercig tartsuk benn a levegő! Nemcsak megnyugszunk, de a vérnyomásunk is csökken és a túl magas pulzusszámunk is helyreáll.

2. Összeszorítás és elengedés

Tudat alatt megfeszítjük az izmainkat a stressz hatására, és ettől is kényelmetlenül érezzük magunkat. Azzal tudunk segíteni, hogy kontrollálni kezdjük ezt a fajta izommunkát. Szorítsuk ökölbe a kezünket pár másodpercre, majd engedjük el. Hasonlóképpen, az összes izmunkkal, a fejünktől a lábujjunkig, ismételjük meg a gyakorlatot!

3. Hallgassunk klasszikus zenét!

A klasszikus muzsika csökkenti a stresszt és elősegíti a szív egészségét. Válasszunk lassabb, megnyugtató zenét, nem túl meglepő, hogy az efajta muzsika segít a pihenésben, relaxálásban.

4. Iktassunk be egy rövid sétát!

Egy kis testmozgás tökéletes, nem kell, hogy megerőltető legyen! Egy laza séta pont megfelelő, a legjobb, ha a zöldben bóklászunk. Tudományosan bizonyított, hogy eközben csökken a stresszhormon mennyisége a szervezetünkben. Hasonló hatást érünk el az olyan lassabb sportokkal is, mint pl. a tai-chi.

5. Ragadjunk meg egy könyvet és olvassunk!

Az olvasás alapvető! Nemcsak a testet, de a szellemet is pihenteti és feltölti. Helyezkedjünk el kényelmesen, és adjuk át magunkat az élménynek! Már 6 perc alatt a stressz 68%-ra mérséklődik az olvasás hatására- mondják a kutatók, nem beszélve arról, hogy lassítja a pulzust és enyhíti az izmok feszülését.

6. Használjuk pozitívan a stresszt!

Ha nem tudod legyőzni, használd fel! A stressz nem feltétlenül negatív dolog. Egy, a Harvard-on készült tanulmány azt mutatta, hogy azok az emberek, akiket megtanítottak arra, hogy a stressz segíthet nekik a céljaik elérésében, sokkal magabiztosabbak és kevésbé idegesek voltak. A vérkeringésük normális és egészségesebb volt, mint a kontroll csoporté. A stressz motiváló is lehet, lendületet adhat a tevékenységhez.
.

Címkék:
 
Véleményed?