Nyomtatás

6 festői malom Magyarországon

6 festői malom Magyarországon
2015
okt.
07

Egykor szél vagy víz hajtotta őket, ma a látogatók járnak a csodájukra.


Ha az ezer színben pompázó természet nem lenne elég ok arra, hogy bakancsot húzzunk és felkerekedjünk egy kis őszi kirándulásra, akkor most mutatunk pár apró malom-csodát!

1. Tés, szélmalmok

A tési szélmalmok, melyek közül mára kettő maradt, ipartörténeti emlékek. Egy családi ház kertjén keresztül közelíthetőek meg, ahol nemcsak a hatalmas kulcsot kérhetjük el, de egy érdekes kis kovácsműhelyt is megtekinthetünk.

információ: Tés, Táncsis M. u 20. Tel.: 06/88 469-007

Szélmalom Tés - Windmill Tés

2. Kotsy vízimalom, Zalaszántó

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park kezelésében álló, gyönyörűen felújított vízimalomban ma is látható működés közben a vízikerék. Malomipari relikviákat is megtekinthetünk, ha felkeressük ezt a bűbájos kis épületet.

információ: https://www.bfnp.hu/hu/kotsy-vizimalom-zalaszanto

P1120536

3. Karcag, szélmalom

Karcag városának egyik legértékesebb műemléke az 1859-ben épített, népi stílusú Gál - Gál Szabóné - Deákné - féle szélmalom. A malmot helybeli téglából építette Gál Ferenc egy téglafallal - „bástyával" körbekerített, dombszerű emelkedésen, hogy vitorlái jobban kihasználják a szelek energiáját. Az épület forgó tetőrésszel és négy széllapáttal készült, négyemeletes tornyos, vagy holland típusú szélmalom. Az ablakokkal áttört falú, szépen rendbe hozott szélmalomban 1949-ig folyt a munka. A városban régen hatvan malom működött, közülük tizenegy volt szélmalom. Mára csak ez maradt fenn. Belső berendezése épen maradt, hat szinten lehet megtekinteni a technikatörténeti szempontból is egyedülálló szerkezetet.

információ: bejelentkezés: 59/ 312-087

Barna-féle szélmalom, Karcag

4. Nagybörzsöny, vízimalom

Teljes épségben fennmaradt műemlék, a Börzsöny lábánál található kis településen. Az Antal-féle malmot vízvezető árkaival együtt az 1847. évi nagy tűzvész után építették, 1851-ben készült el. A hosszú, nyeregtetős malomépületben a molnár és családja, valamint a háziállatok is helyet kaptak.

információ: 06-20/327-9295

nagyborzsonymalom

5. Kiskundorozsma, szélmalom

„Nem fúj a szél, nem forog a dorozsmai szélmalom..."
Kiskundorozsmán a robosztus szélmalmok mindig is nevezetességnek számítottak, magukra vonták a figyelmet. Dombokra épültek, hogy a szél könnyebben meghajthassa vitorláit. A tanyavilágban a szétszórtan élő emberek szívesen gyűltek össze a malomban, hogy eszmét és híreket cseréljenek egymással. Sőt, sokszor a leányválasztás is a malomban történt. Korábban rengeteg szélmalom állt a környéken, de a malomkultúra hanyatlása következtében tönkrementek. Ám a lakosság ragaszkodott műkincséhez, így az Országos Műemléki Felügyelőség úgy határozott, hogy egy épületet az eredeti anyagok felhasználásával renoválnak. Az így helyreállított malom később többször szorult felújításra, de ma remek állapotban várja a látogatókat.

információ: 30/9137887 (nov. 1-ig van nyitva, aztán tavaszig bezárják)

Fotó: mega4000 / Hely: Kiskundorozsma / Faragó féle szélmalom (3648x2736pixel)

6. Tarpa, szárazmalom

Igazi különlegesség, Tarpa nevezetessége a XIX. század elején készült műemlék szárazmalom, mely az Észak-Tiszántúl egyetlen fennmaradt szárazmalma. Az ún. Tokaji-féle malom fazsindellyel fedett, malomházra és járószínre osztott épület. Az Észak-Tiszántúl minden falvában épült szárazmalom, még akkor is, ha vízimalom vagy szélmalom volt a közelben. A tölgyzsindellyel fedett malom szerkezetileg két jól elkülöníthető részre oszlik: kerengő sátor (vagy keringő) és a malomház. A mai alakját az 1980-as helyreállítás során nyerte el, amikor az eredeti malom mintájára visszaállították a malomházat, és a tölgyzsindellyel fedték le az egész malom-komplexumot.

információ: http://www.tarpa.eu/home/Cikk.php?allink_id=17&tura_id=5

tarpamalom

 
Véleményed?