Nyomtatás

5 álomszép csónakázó Magyarországon, melyet látnod kell!

5 álomszép csónakázó Magyarországon, melyet látnod kell!
2015
jún.
19

A tó közepén csak mi vagyunk és a csend. A romantikus filmek kedvelt jelenete, amikor a szerelmesek csónakba ülnek, és vízre szállnak. Nem véletlenül! Hazánkban is találunk gyöngyszemeket, ahol ringatózhatunk egyet a vízen.

1. Áfonyás tó, Kőkapu

A Zemplénben megbúvó tavacska meseszép, vadregényes környezetben helyezkedik el. Az erdő közepén található kirándulóhelyet nyáron kisvonattal is megközelíthetjük, a tóparti sziklaszirten emelkedő vadászkastélyban pedig szállást is találunk. A kastélyt gróf Károlyi László építtette, egykor kedvelt vadászterületére. A tavon csónakázni és horgászni is lehet.

2. Felsőtárkányi tó

A Szikla-forrás Felsőtárkány északi végénél, a kő-közi szurdok bejáratát keretező mészkősziklafal tövében bukkan a felszínre. Vizét már a XVIII. században tóvá duzzasztották, napjainkban csónakázni is lehet rajta. A tó környéke szépen parkosított, kedvelt kirándulóhely, remek játszótérrel. Három tanösvény csomópontja található itt, itt van a Bükki Nemzeti Park látogatóközpontja, és innen indul a felsőtárkányi erdei kisvasút is.

3. Ajka, Városligeti tó

Az ajkai Városliget szépen parkosított zöldterületén találjuk a Csónakázó tavat. A fűzfák alatt árnyas padok várnak, kacsák tollászkodnak. A tóban kis sziget is fekszik, amit fahídon közelíthetünk meg, azon áll Fekete István bronz mellszobra, az író ugyanis tíz éven keresztül Ajkán élt. Tovább barangolva rábukkanhatunk állatregényeinek főhőseire: Kele, Csí, Hú, Bogáncs, Bob, az agár, Cini, az egér, és Vuk, a róka szobra rejtőzik a tóparton.

4. Mátrafüred, Sástó

Az ország legmagasabban fekvő természetes tava gyönyörű környezetben, rengeteg programlehetőséggel várja az ide látogatókat. Csónakázás mellett horgászhatunk, szalonnát sütögethetünk, de a tó környékén kirándulhatunk, megmászhatjuk az 53 m magas kilátót is, a gyerekekkel pedig felkereshetjük a közeli kalandparkot is.

5. Lillafüred, Hámori tó

Nem maradhat ki a meseszép környezetben fekvő Hámori tó sem a felsorolásból! Ez a tó a Garadna völgyében, a Szinva patak mésztufagátjának duzzasztó hatása miatt keletkezett. Az impozáns, neoreneszánsz Palotaszálló, a Bükk dombjai, a bájos kisvasút lenyűgöző háttérül szolgál egy romantikus csónakázáshoz.

 
Véleményed?