Nyomtatás

Vajon mit tudnak a kiskutyák a boldog párkapcsolatról?

Vajon mit tudnak a kiskutyák a boldog párkapcsolatról?
2015
márc.
17

Tudtad, hogy házikedvenc-tartóként esélyesebb vagy egy harmonikus párkapcsolatra? Íme 5 dolog, amit megtaníthatnak nekünk négylábú barátaink.

Kisállatot tartani nem egyszerű feladat, de talán nem is gondolnád, hogy a párkapcsolatodat is boldogabbá teheti. Pedig így van! Hiszen olyan dolgokra tanítanak, amelyeket aztán egy kapcsolat mindennapjaiba is átmenthetsz. Lássuk, mik ezek!

1. A házikedvencek a megbocsájtás mesterei

Mi, emberek képesek vagyunk egy vita után napokig duzzogni, sértődősködni – ez az, ami teljesen lehetetlen az állatoknál. Így aztán kénytelen leszel megtanulni hamar túljutni a sérelmeiden, hiszen az a szegény cicus vagy kutyus a feltétel nélküli szeretetedre vágyik. Ideje észrevenni, hogy senki sem tökéletes (még egy cuki tacskó sem), és a hibák helyett inkább a jó tulajdonságokra koncentrálni.

Ha szeretnéd az életedet úgy élni, hogy nem harcolsz folyton valakivel, nem hánytorgatsz fel régi sérelmeket, és ne gyűjtesz haragosokat, akkor ideje beszerezned egy négylábú gyereket!

2. Szőrös barátaink aztán igazán próbára teszik a türelmünket

Ha még úgy érzed, hogy van min gyakorolnod, ami a türelmet illeti, ha nem vagy képes százszor elmondani valamit, akkor is, amikor hullafáradt vagy, egy házikedvenc szívesen segít neked a fejlődésben! Időbe telik, amíg egy kutya megtanul egy parancsot, nem sokra mész, ha azonnal kiabálni kezdesz vele, amiért nem érti, hogy mit akarsz.

Valljuk be, egyes kedvenceknek nem erőssége az összpontosítás, és nem kell megsértődni, ha inkább megugatnak egy verebet, vagy kiröhögnek, a parancs-végrehajtás helyett. Ismerős érzés, ugye, amikor már ötvenedszerre kéred meg a párod, hogy a kulcsot tegye a tartójába, hogy reggelenként ne kelljen kincsvadászatot tartanod a lakásban?

3. Az állatok sebezhetőek, és a te feladatod megvédeni őket

Te vagy a gazdi, a szülő kedvenced szemében, így te nyújtod számára a biztonságot, meleg hátteret is. Figyelned kell arra, hogy mire tanítod, hogy mit mondasz neki, hogy jogosan szidod e le, hogy megjutalmaztad e, amikor megérdemelte. A társad iránt is felelősséggel tartozol, szereted, óvod őt, és azon igyekszel, hogy ne bántsd meg pusztán azért, mert bal lábbal keltél fel. Tőled várja a kiegyensúlyozott érzelmi hátteret, te pedig tőle.

4. A házikedvencek önzetlenségre tanítanak

Sajnos sokan vagyunk úgy, hogy a saját világukban csak a magunk problémáival, igényeivel, vágyaival foglalkozunk. Egy szőrmókkal élve viszont másra is irányul a figyelmed, ami a javadra válik. Nincs annál bosszantóbb, mint amikor be szeretnél fejezni egy munkát, de kedvenc négylábúd épp a te figyelmedre vágyik. Lehet, hogy egy kis játék, egy rövid séta, pont elég neki, és aztán feltöltődve folytathatod a feladatodat.

Tisztára, mint egy kapcsolatban. Lépj ki az én-központú világodból, egy közös térbe! Foglalkozz a partnereddel, ne csak magaddal, és a törődés plusz energiákat hoz a kapcsolatba!

5. Egy állatka megtanít a fontossági sorrendre is

Hiszen a prioritások többé már nem azok, amik csak számodra fontosak! Mondjuk elképzelhető, hogy szerinted egy kutyasétáltatás után a legfontosabb dolog a kutyatál kimosása, és a saras cipők letisztítása, de ebed úgy véli, hogy enni sokkal fontosabb, és a húslevest veszi célba. Nos, nagy valószínűséggel az erre irányuló erőfeszítései miatt neked kell majd a bakancspucolást halasztanod.

Hasonlóan működik ez az együttjárásnál is. Néha neked is le kell mondanod dolgokról, kompromisszumokat kell kötnötök, egy harmonikus kapcsolat érdekében. Egy négylábú kedvenc a kiegyensúlyozott kapcsolat legfontosabb alapjaira tanít meg. Ha készen állsz a tanulásra, és vállalod az ezzel járó felelősséget, vágj bele a gazdi-kalandba!

Címkék:
 
Véleményed?