Nyomtatás

6 trükk a jobb párkapcsolati kommunikációért

6 trükk a jobb párkapcsolati kommunikációért
2015
aug.
15

„Nem működött köztünk a kommunikáció.", „Valahogy sosem értette meg, hogy mit magyarázok neki.". Ismerős? Akkor figyelj!


A párkapcsolatokban a kommunikáció az alap. Nem véletlen, hogy annyi önsegítő könyv épül a téma köré. Szerethetik egymást a felek bármennyire, ha éveken keresztül elbeszélnek egymás mellett, annak meglesz a következménye. Nem könnyű egy jó kommunikációs rendszert felépíteni, főleg ha van egy rossz, amit meg kell változtatni.
Apró változásokkal már nagyon nagy eredmény érhető el! Lépésről lépésre haladj, segítségül 6 apró trükköt mutatunk!

1. Ne használd a „mindig" és „soha" szavakat!

"Mindig szanaszét hagyod a ruháidat!","Mindig kiabálsz a gyerekekkel!","Soha nem jössz haza időben!" Ezek a kifejezések azonnal védekezésre késztetik a partneredet. Miért? Mert egyszerűen nem igazak! Még ha sokszor nem is ér haza időben, biztosan van olyan, amikor igen. Így a soha nem állja meg a helyét. Ugyanez a helyzet az állandóan szóval: feltételezhetően vannak napok, órák, percek, amikor a társad békésen játszik a gyerekekkel, mesél nekik, vagy kártyáznak. Nem igaz tehát, hogy állandóan csak kiabál velük. Inkább keresd meg a megfelelő, de nem bántó szót: keveset, ritkán, néha, legtöbbször ... vannak fokozatok.

2. A magad nevében beszélj!

Ne arról beszélj, hogy mi az, amit a másik nem csinál, hanem inkább arról, hogy mi az, amire te vágynál, amire szükséged van. Például mondd azt, hogy „több ölelésre van szükségem!", ahelyett, hogy vádaskodsz „te sosem ölelgetsz meg engem!", vagy „nagyon sok meló nekem minden este elmosogatni, örülnék, ha 1-2 napot segítenél a héten" ahelyett, hogy azt mondod „elképesztő, hogy soha az életben nem segítesz mosogatni."

3. Ne tedd fel újra és újra a lemezeket!

Néha úgy tűnik, egyszerűbb a dolgokat magunkban tartani, hogy elkerüljük a vitát, de persze előbb-utóbb robban a bomba. A vita hevében általában még legalább 3 olyan dolog előkerül a múltból, amiken veszekedni lehet (állandó lemezek), és tovább mélyítik a szakadékot. Ha valami zavar, próbáld inkább azt a dolgot nyugodtan megbeszélni, ne görgesd tovább!

4. Gyakran dicsérjétek meg egymást!

Kutatások szerint ahhoz, hogy valaki jól teljesítsen a munkájában, 6 pozitív megjegyzés kell egy negatív vélemény „elfelejtéséhez". A jó partnerkapcsolathoz pedig még ennél is több pozitív megerősítés szükséges. Folyamatosan erősíteni kell a partnerünkben, hogy nagyszerű munkát végez a háztartásban vagy a ház körül, hogy örülünk neki, amiért rábízhatunk dolgokat, ettől fontosnak és nélkülözhetetlennek érzi magát. Amikor vitára kerül a sor, azt fogja érezni, hogy a kapcsolatotok erős, de szükség van pár változtatásra, ahelyett, hogy azt érezné, hogy vele egészében van bajod, és a kapcsolatot akarod felrúgni.

5. Figyelj oda a mondandód hangnemére, stílusára, és ne káromkodj!

A veszekedés kontrollálhatatlan ordítozásba megy át, ha káromkodunk, arrogáns és gonoszkodó stílusban mondjuk a magunkét. Ügyelj a saját stílusodra, még akkor is, ha a partneredére nem tudsz! Ha a vita fele ordenáré, akkor nagy valószínűséggel hamarosan az egész az lesz. Nagyon fontos, hogy még akkor is érződjön az egymás iránti tisztelet, amikor éppen dühösek és indulatosak vagyunk!

6. Kerüld el a támadó megjegyzéseket – sehova sem vezetnek.

Lehet, hogy már napok múlva sem emlékszel arra, hogy min veszekedtetek. Viszont biztosan emlékezni fogtok mindketten a bántó megjegyzésekre, az odavágott kommentekre. A támadó hangnem nem használ a kommunikációnak. 
Véleményed?