Nyomtatás

Készen állsz a szerelemre?

Készen állsz a szerelemre?
2015
okt.
07

Fájdalmas téma. Mindenki szeretné azt gondolni, hogy ő mindent megtesz egy kapcsoltért, és a hiba mások készülékében van.


De valóban így van? Nem lehet, hogy időt kell hagynod magadnak egy szakítás, válás után? Nem lehet, hogy még tisztába kell tenned a gondolataidat, rá kell jönnöd, hogy hol hibáztál, hogy aztán azt mondhasd, most másként fogom csinálni?
Az ember társra vágyik, érthető, hogy egy hosszú kapcsolatból kilépve újra szeretnénk valakit magunk mellett. Sokan azonban túl hamar ugranak fejest egy új szerelembe, akkor, amikor még nem csengett le az előző, amikor még nem rakták össze magukat, így a következő kapcsolat eleve halára van ítélve. De honnan tudhatjuk, hogy készen állunk a szerelemre?
Tegyük fel magunknak ezt a 3 kérdést!

1. Fájdalmasan ért véget az előző kapcsolatod?

Sok függ attól, hogy az előző kapcsolatod miként ért véget. Netán meghalt a szerelemed? Fel tudtál készülni erre, vagy hirtelen történt? Sajnos előfordul, hogy a szerelmünket végleg elveszítjük, nem szakítás, hanem betegség, vagy baleset miatt. Az ilyen történések után nagyon nehéz talpra állni, és még nehezebb aztán újra ismerkedni. A fájdalmat, a gyászt muszáj megélni, és siettetni sem szabad a folyamatot. Van, akinél fél év, van akinél 3 év amíg újra képesnek érzi magát egy kapcsolatra. Ilyenkor nem jó, ha pusztán támaszként bevonunk valakit a gyászunkba, és összekeverjük a párkapcsolatot a támogató segítséggel.
Valójában hasonlóan zajlik egy hosszú párkapcsolat „gyászolása" is, melynek során ugyanúgy meg kell tanulnunk először egyedül létezni, önmagunkban megerősödni.

2. A pároddal együtt mondtátok ki, hogy vége?

Közös megegyezéssel lett vége a kapcsolatotoknak? Sokan esnek abba a hibába (főleg, ha őket hagyták el), hogy egy kapcsolat elmúltával a másikat hibáztatják, minden rosszért őt okolják, és egy percig sem gondolkodnak el arról, hogy vajon mi az ő felelősségük abban, hogy az együttélés nem működött. Pedig az önvizsgálat agyon fontos, az elemzés kihagyhatatlan, ha azt szeretnénk, hogy a következő párunkkal ne kövessük el ugyanazokat a hibákat. Természetesen nem könnyű szembenéznünk a saját tökéletlenségünkkel, de ha jól állunk hozzá, akkor rengeteget tanulhatunk belőle! Ne maradjon el ez a folyamat, a büszkeségünk vagy a haragunk miatt!

3. Valóban tudod, hogy mit akarsz?

Eldöntötted, hogy mit szeretnél? Társsal élni a tanulmányok szerint egészségesebb, az élettani hatása kiváló a hosszabb párkapcsolatoknak, még akkor is, ha végül nem tartanak örökké. Mindenekelőtt fontos, hogy megfogalmazd, akár le is írd, hogy mit szeretnél. Próbál elképzelni és egész konkrétan meghatározni, hogy mire vágysz! Ha szükséges, kérd szakember segítségét! Lehet, hogy jópofa ötletnek tűnik beleszaladni egy egyéjszakás kapcsolatba, de ha nem erre vágysz, akkor tarts magad az elképzeléseidhez, különben te fogsz sérülni. Rakd le a téglákat, ha újra szeretnél építkezni, és tartsd magad az elképzeléseidhez, hogy a „ház" biztosan olyan legyen, amilyennek megálmodtad! 
Véleményed?