Nyomtatás

Honnan tudom, hogy ez már az igaz szerelem?

Honnan tudom, hogy ez már az igaz szerelem?
2015
jún.
15

Találkozunk, újra találkozunk, szerelembe esünk. De vajon ez már az igazi? Ha megjártátok az alábbi 12 lépcsőfokot, akkor már ott vagytok, a valódi szerelemnél!


Mindenki a társát keresi. A google 128 millió találatot ad ki az online társkereső oldalak kulcsszóra, de a neheze csak azután jön, hogy rátaláltunk valakire, aki szimpatikus. Sajnos azt nem tanítják az iskolában, hogy miként lehet életben tartani a szerelmet, és úgy „gondozni", hogy élethosszig tartson. Az alábbi cikkben Jed Diamond foglalja össze, hogy milyen állomásokon megyünk keresztül az igaz szerelemig. Jed nemcsak házassági és családi tanácsadó 40 éve, de 35 esztendeje boldog házasságban él.

1. Romantikus szerelem

Ismerjük ezt az érzést, a rózsaszín ködét. A világ kifordult a sarkaiból, nem tudunk enni, dolgozni, aludni sem. Folyton csak vele lennénk. A világ tetején érezzük magunkat, szerelmünk viszonzásra talált!

2. Vágy, hogy eggyé váljunk

A nemi vágy a szerelem hozadéka. Egyesülni vágyunk testben, lélekben, spirituálisan. Ez nem pusztán az orgazmusról szól, meg akarunk osztani mindent, a szívünket, az atomjainkat, a lelkünket, az elektronjainkat. Szeretnénk széthullani, és feloldódni valami isteni dologban.

3. Ketten a világ ellen

Többet nem érezzük magunkat egyedül. Egy pár tagjai vagyunk. Ereje van annak, hogy ketten vagyunk. Ketten a világ közepén, és körülöttünk a támogató világ.

4. Teremteni vágyunk

A teremtés az ember alapvető igénye. Szeretnénk létrehozni valamit, ami még eddig nem volt, úgy az élet területén, mint a művészetekben. Ezért „teremtünk" utódokat, vagy ezért alkotunk a zenében, irodalomban, festészetben, de az élet számtalan más területén is: legyen szó akár egy vacsoráról, akár egy műalkotásról.

5. Kiábrándultság

A mézeshetek ideje a végéhez közeledik. Jön a kiábrándultság szakasza. Úgy tűnik, hogy a párunk megváltozott. Mintha nem olyan lenne, amilyenre vágytunk, és nem azt kapnánk tőle, amit szeretnénk. Azon rágódunk, hogy vajon mi hibáztunk e, és keresni kezdjük, hogy mi az, ami hiányzik.

6. Nem illünk össze

Amikor felszáll a rózsaszín köd, és úgy érezzük, hogy kiábrándultunk a párunkból, akkor ráeszmélünk, hogy nem is illünk össze. Pedig az, hogy nem vagyunk egyformák, éppen azt jelzi, hogy egyediek, értékesek vagyunk. Amint elengedjük az „azonosak vagyunk"-illúziót, rájövünk, hogy nem csak a hasonlóak passzolhatnak egymáshoz. A különbözőek remekül kiegészíthetik egymást, arról nem is beszélve, hogy a látszólag különböző emberekben, a fontos dolgok mentén nagyon sok lehet a közös.

7. Felfedezzük a sérelmeinket

Már messzebb látunk, nem pusztán a felületig, hanem mélyebbre. Megfogalmazzuk a gyerekkori sérelmeinket, amiket magunkkal cipelünk. Rájövünk, hogy túl nagy elvárásaink voltak a partnerünk irányába, hogy ő hozza helyre azt, ami bennünk elromlott.

8. „Segítő" betegségek

Mindenki megbetegszik néha, de ez nem feltétlenül rossz dolog. A betegség lehet a legnagyobb tanítónk, a leghasznosabb útmutatónk. A betegség sokszor összekovácsol, elmélyíti az érzelmeinket.

9. Megtanuljuk az igaz szerelem és az addiktív szerelem matematikáját

Amikor olyan társat keresünk, aki egész emberré „varázsol" minket, akin csüngünk, akit megfojtunk, akkor addiktív szerelemre vágyunk: vagy az enyém lesz, vagy végem. Az addiktív szerelem matematikája pedig ez ½ x ½ = ¼. Minél tovább vagyunk együtt, annál kevesebbé válunk. Ha viszont azt várjuk, hogy a párunk kiteljesítsen bennünket, és mellette, vele együtt fejlődjünk, akkor az igaz szerelem útján járunk. Ilyenkor 1+1 = végtelen.

10. Újra odafordulunk a szerelmünkhöz

A valóság nem mézes-mázos. Inkább szenvedélyes, fájdalmas és kreatív – olyasmi, mint amikor gyereket várunk és megszületik. Valódinak, önmagunknak lenni egy párkapcsolatban csak úgy lehet, ha a másik érzéseit, igényeit, szükségleteit is figyelembe vesszük.

11. A szerelem győz a félelem felett

Minden boldogtalanságunk, bajunk a félelmen alapszik. Attól tartunk, hogy elveszítjük, amink van, vagy sosem lesz a mienk. Mindig két választásunk van. A félelmet tápláljuk, vagy a szerelmet. Amelyiket gondozni fogjuk, az fog növekedni.

12. Elfogadjuk, hogy az igazi, élethosszig tartó szerelem egy utazás, és nem a cél

Az igazi szerelem az egyik legnehezebb dolog, amit életünk során „létrehozunk". Ugyanakkor az egyik legegyszerűbb, legtermészetesebb is. Az egyszerűt persze nem úgy kell érteni, hogy az ölünkbe hullik. Megtanulni szeretni és jól szeretni, az életünk egyik legnagyobb iskolája.

 
Véleményed?